Odgovor pomoćnika predsednika Opštine Vlasotince

Poštovani,

U vezi sa saopštenjem koje ste u sredu 25.jula objavili na sajtu Lokal presa, a tiče se pretnji koje sam navodno izrekao novinaru Vlastimiru Stamenkoviću zbog teksta o praznoj sali u zgradi opštine, molim Vas da objavite moj odgovor.

ODGOVOR

-Novinaru Vlastimiru Stamenkoviću nisam pretio, za šta imam svedoke. Ne znam da li ih, za svoje tvrdnje o pretnji, ima i novinar Stamenković. Na žalost, Regionalna informativna agencija Jugpres,  za koju Stamenković radi, prihvatila je njegovu tvrdnju „zdravo za gotovo“, ne proveravajući  je i ne baveći se, suštinski, istinom.

Da je urednik poštovao opšte poznata pravila novinarske profesije kao što su objektivno, tačno i potpuno informisanje, trebalo je da zatraži i mišljenje druge strane o navodnoj pretnji ili bar da dostavi dokaz o njoj.  Pošto se to nije dogodilo, nastao je tekst lišen činjenica.

Sklon sam da verujem da je, ipak, reč o neprofesionalizmu, a ne o politički ostrašćenom novinaru koji je na poslednjim lokalnim izborima 2016.bio na listi Socijaldemokratske stranke (što možete proveriti u Službenom glasniku koji šaljem u prilogu, na str. 313 )

Što se tiče teksta sa fotografijom o praznoj sali u u kojoj borave opštinski većnici, on je takođe lišen niza činjenica – jedna od njih je ta da većnici, po opisu radnog mesta, nisu u obavezi da budu samo u kancelariji, već i na terenu, u skladu sa svojim zaduženjima.

S obzirom na to da u svom saopštenju zahtevate veći stepen odgovornosti za funkcionere, trebalo bi da razmislite i o sopstvenoj odgovornosti  jer ste na mejlove funkcionera  i medija tri puta slali tekst saopštenja, ispravljajući, na našu sugestiju, greške koje ni malo nisu bezazlene i kojima ste mogli da medije i javnost dovedete u zabludu. O tome, naravno, postoje dokazi.

Vladimir Kocić

pomoćnik predsednika

opštine Vlasotince

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

Mladi mediji 2020

PU Lokal pres u partnerstvu sa DW Akademiom tokom 2020. godine realizuje novi trogodišnji projekat „Mladi mediji“. Ove godine PU Lokal pres će organizovati Letnnju novinsrku školu za nove polaznike, zatim još jednu radionicu za najuspešnije polaznike iz prethodnih godina, Zbog pandemije COVID 19 ove radionice će biti organizovane online. U okviru projekta biće odabrana […]

DETALJI O PROJEKTU
Javno zagovaranje “ZA sadržaje za mlade”

Kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa i lokalne samouprave i Ministarstvo kulture i informisanja medijima dodeljuju značajna sredstva za kreiranje sadržaja. Međutim, deca i mladi su vrlo retko u fokusu tih medijskih sadržaja. PU Lokal pres je tokom 2019. godine analizirao medijske konkurse 40 gradova i opština na teritoriji Srbije. […]

DETALJI O PROJEKTU
Local Press Laboratorija

Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji sa organizacijom Free Press Unlimited i uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije. U pitanju program podrške lokalnim medijima u okviru koga 4 medija, članice Lokal presa, na različite načine pokušavaju da se povežu sa svojom publikom. Mediji koji učestvuju u ovom projektu su Grad […]

DETALJI O PROJEKTU