Odgovor pomoćnika predsednika Opštine Vlasotince

Poštovani,

U vezi sa saopštenjem koje ste u sredu 25.jula objavili na sajtu Lokal presa, a tiče se pretnji koje sam navodno izrekao novinaru Vlastimiru Stamenkoviću zbog teksta o praznoj sali u zgradi opštine, molim Vas da objavite moj odgovor.

ODGOVOR

-Novinaru Vlastimiru Stamenkoviću nisam pretio, za šta imam svedoke. Ne znam da li ih, za svoje tvrdnje o pretnji, ima i novinar Stamenković. Na žalost, Regionalna informativna agencija Jugpres,  za koju Stamenković radi, prihvatila je njegovu tvrdnju „zdravo za gotovo“, ne proveravajući  je i ne baveći se, suštinski, istinom.

Da je urednik poštovao opšte poznata pravila novinarske profesije kao što su objektivno, tačno i potpuno informisanje, trebalo je da zatraži i mišljenje druge strane o navodnoj pretnji ili bar da dostavi dokaz o njoj.  Pošto se to nije dogodilo, nastao je tekst lišen činjenica.

Sklon sam da verujem da je, ipak, reč o neprofesionalizmu, a ne o politički ostrašćenom novinaru koji je na poslednjim lokalnim izborima 2016.bio na listi Socijaldemokratske stranke (što možete proveriti u Službenom glasniku koji šaljem u prilogu, na str. 313 )

Što se tiče teksta sa fotografijom o praznoj sali u u kojoj borave opštinski većnici, on je takođe lišen niza činjenica – jedna od njih je ta da većnici, po opisu radnog mesta, nisu u obavezi da budu samo u kancelariji, već i na terenu, u skladu sa svojim zaduženjima.

S obzirom na to da u svom saopštenju zahtevate veći stepen odgovornosti za funkcionere, trebalo bi da razmislite i o sopstvenoj odgovornosti  jer ste na mejlove funkcionera  i medija tri puta slali tekst saopštenja, ispravljajući, na našu sugestiju, greške koje ni malo nisu bezazlene i kojima ste mogli da medije i javnost dovedete u zabludu. O tome, naravno, postoje dokazi.

Vladimir Kocić

pomoćnik predsednika

opštine Vlasotince

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

PROJEKTI

JAVNI POZIVI/KONKURSI

Aktuelni javni pozivi i konkursi za sufinasiranje medijskih sadržaja novinarske i medijske nagrade…

DETALJI O PROJEKTU
Mladi mediji 2019

PU Lokal pres u partnerstvu sa DW Akademiom i tokom 2018. godine realizuje trogodišnji projekat „Mladi mediji“. Ove godine PU Lokal pres će organizovati radionicu za multiplikatore tokom marta meseca u Vrnjačkoj Banji, zatim još jednu Letnju novinarsku školu za srednjoškolce u junu za srednjoškolce iz Sremske Mitrovice, Šapca i Loznice. Osnovni ciljevi projekta su: […]

DETALJI O PROJEKTU
Pravna pomoć članicama PU „Lokal pres” 2018.

U 2018. godini nastavlja se višegodišnji projekat Pravna pomoć članicama PU „Lokal pres” čiji je cilj da doprinese višem stepenu profesionalizma članica PU „Lokal pres” i putem primene novinarskog kodeksa doprinese boljem i kvalitetnijem informisanju građana u lokalnim zajednicama. Projekat je finansijski podržan od strane Civil Rights Defenders Tokom projekta  planirane su aktivnosti: Zastupanja članica […]

DETALJI O PROJEKTU