Zaposleni osećaju nesigurnost i rade pod pritiskom

Lokal Pres, udruženje lokalnih nezavisnih medija, na Okruglom stolu posvećenom medijaciji između vlasnika i zaposlenih kao načinu za opstanak lokalnih medija u Srbiji, održanom 18, juna u Kragujevcu uz finansijsku podršku USAD i IREX, analiziralo je glavne probleme u privatizacionom procesu i ukazalo na sagledavanje dosadašnjeg rada tih medija od strane zaposlenih

 

Na sastanku organizovanom uz podršku USAID-a, i IREX-a prisustvovali su predstavnici menadžmenta 7 lokalnih medija kao i vlasnici onih privatnih medija koji su bili zainteresovani za njihov rad i opstanak na tržištu i nakon isteka petogodišnjeg kontinuiteta u medijskoj delatnosti. Posebno zanimljivo bilo je iskustvo prve uspešno privatizovane lokalne novine „Sremske novine“ čiji suvlasnik je preneo iskustva svojim kolegama napominjući da su prve tri godine u privatizaciji najteži period u radu.

 

 

U drugom delu sastanka predstavljen je profil zaposlenih u lokalnim redakcijama koje su privatizovane i njihova mišljenja koja su formirana kroz anketu „Lokal pres“-a. Zaposlene u tim redakcijama čine uglavnom žene (čak 60 odsto) do 50 godina starosti, koje rade u medijskim kućama koje imaju do 20 zaposlenih, u lokalnim novinama čiji se tiraži smanjuju, i koje su nedovoljno upoznate sa odredbama kupoprodajnog ugovora. Zameraju vlasnicima i mendžmentu to što su plate niske, kasne i isplaćuju se tek pod pritiskom štrajka. Osećaju se nesigurno i pod pritiskom, a svoj doprinos kolektivu ocenjuju maksimalnim. U cilju opstanka medija najradije bi radili prekovremeno, ne bi baš bili spremni na ustupke, eventualno na smanjenje plate do 10 odsto.

 

 

Prezentacija sa rezultatima ankete.