U Šumadiji bez konkursa za medije

Izuzev Topole, ni jedna opština u Šumadiji, uključujući i grad Kragujevac, nije raspisala javni poziv za sufinansiranje medijskih projekata

Topola bi mogla da posluži kao pozitivan primer svim drugim lokalnim samoupravama u Šumadiji, kada je reč o sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima, odnosno sufinansiranju medijskih projekata. Doduše, ovakav status nije ni bilo teško steći, s obzirom da sem Tople, ni jedna druga opština u ovom regionu nije ni raspisala valjan konkurs za medije.

Iz opštine Batočina, ni nakon više pokušaja, nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanje zbog čega nije objavljen konkurs za medije, dok u susednom Lapovu objašnjavaju da za informisanje nije bilo novca.

„Praksa za sufinansiranje medija nije postojala prethodnih godina, a u planu nam je da u skladu sa važećim propisima, raspišemo Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja, za narednu godinu”, kaže načelnik opštinske uprave, Goran Maksović.

Gotovo identično objašnjenje daje predsednik opštine Knić, Ljubomir Đurđević i objašnjava da je budžetom za 2015. za informisanje planirano 100.000 dinara, ali da za sufinasiranje medijskih projekata nije dat ni dinar.

„Posebno moram da napomenem da na području opštine Knić ne postoji ni jedna medijska kuća (televizija, radio, štampa itd.), kao i da je pokrivenost zemaljskim signalom televizija sa regionalnom frekvencijom minimalna, takoreći zanemarljiva”, pojašnjava ovakvu situaciju Đurđević.

Nešto drugačija situacija je u Rači, gde je od početka godine, kako navodi Dragan Stevanović, predsednik opštine, za finasiranje informativnih sadržaja o kapitalnim investicijama, kulturnim programima i ostalim dešavanjima, dato ukupno 133.200 dinara.

„Konkursa za medije nije bilo iz razloga što je prethodno opštinsko rukovodstvo potpisalo ugovor sa lokalnom televizijom u decembru 2014.godine. Za narednu godinu planiramo raspisivanje javnog poziva za sufinasiranje medijskih projekata, ali s obzirom da je izrada budžeta još uvek u toku, ne mogu vam reći koliko će sredstava biti opredeljeno za te namene.”

Opština Aranđelovac, koja je budžetom za 2015. planirala da 3 miliona dinara izdvoji za projektno sufinansiranje medija, među prvima je još sredinom marta objavila javni poziv, koji je iako u skladu sa zakonskim propisima, krajem jula poništen, zbog isteka roka u kom je čitav postupak trebalo da bude sproveden. Do sredine desetog meseca u godini, konkurs za sufinasiranje medijskih projekata nije ponovljen.