U Kragujevcu neće biti konkursa

Grad Kragujevac ne planira do kraja 2015. godine raspisivanje javnog poziva za sufinansiranje  projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja, navodi se u dopisu Gradske uprave za poslove gradonačelnika i gradskog veća, koji je pre nekoliko dana stigao na adresu PU Lokal pres.

Lokal pres se, naime, po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, 22. oktobra, obratio Gradskoj upravi Kragujevca sa pitanjem „koliko je novca iz budžeta Grada Kragujevca za 2015. godinu, po kom osnovu i za koje namene do sada prebačeno medijima“.

Gradsko veće je, kako se u odgovoru navodi, zaključno sa 21. oktobrom, 2015. godine, medijske projekte sufinansiralo sa 4.319.250 dinara, ali radi se o dugovanjima prenetim iz 2014. godine.

Novac su dobili Televizija „Kanal 9“ (1.801.000 dinara), „Javnost“ DOO (1.545.600 dinara), IP Sport media (670.000 dinara), „Radio Zlatousti“ (14.000 dinara), SG Plus media (200.000 dinara), Udruženje građana „Ekspres“ (56.250 dinara) i Nina media kliping (32.400 dinara).

Popis koji je Gradsko veće prosledilo Lokal presu, međutim, nije kompletan jer sadrži samo iznose koji su na račune medija legli po osnovu odluka ovog organa, ali ne i sredstva koja je prebacila Gradska uprava za vanprivredu, inače nadležna za medije. Zato se udruženju savetuje da se ovoj upravi obrati novim dopisom ukoliko želi da dobije kompletnu informaciju.

Na kraju ovog dopisa stoji i napomena da Grad Kragujevac ne planira do kraja 2015. godine raspisivanje javnog poziva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja.

Lokalna vlast grada na Lepenici je, da podsetimo, poništila prethodni konkurs za sufinansiranje medijskih projekata jula ove godine.

Gradonačelnik Radomir Nikolić prebacio je odgovornost na Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja, objašnjavajući da je konkurs za sufinansiranje medijskih projekata grada Kragujevca poništen jer udruženja nisu predložila članove konkursne komisije.

Činjenica je , međutim, da lokalna samouprava nije reagovala na upozorenja Koalicije da je poziv medijima neragularan pošto je pravo učešća bilo ograničeno na medije sa sedištem na teritoriji ovog grada. Kako Grad Kragujevac nije želeo da ispravi konkurs, medijska koalicija odbila je da kandiduje svoje predstavnike za komisiju koja će odlučivati o projektima.

Budžetom grada za 2015. planirana su sredstva od 40 miliona dinara za medijske projekte, ali je poništenim javnim pozivom bila predviđena raspodela tek četvrtine tog iznosa.

Čelnici grada mesecima su najavljivali raspisivanje novog konkursa za projektno sufinansiranje medija, odmah nakon usvajanja rebalansa budžeta, koji je predviđen za kraj oktobra 2015. godine, te da će iz budžeta grada, za tu svrhu, biti izdvojeno 10 miliona dinara.

Na sednici Skupštine grada održanoj 16. oktobra nije se odlučivalo o rebalansu budžeta, ali su zato kragujevački odbornici glasali da se za 30 miliona dinara uveća iznos subvencija Radio televiziji Kragujevac, koja je od nedavno u privatnom vlasništvu, na šta je medijska koalicija takođe reagovala tražeći od Ministarstva finasija i drugih nadležnih organa da utvrde da li je grad Kragujevac u potpunosti ispoštovao zakonom predviđenu proceduru povećavši iznos subvencija za ovo preduzeće  sa 44.553.000 na 74.545.899 dinara.