Tiktok: Aplikacija koja je promenila svet

Iako je izašao 2016. godine Tiktok je aplikacija koja je trenutno na svom vrhuncu, kako zbog epidemiološke situacije, tako i zbog mogućnosti koje pruža kada je u pitanju stvaranje sadržaja. Evo nekoliko stvari koje treba da znate o Tiktok-u.

~Kako je nastao Tiktok~

Tiktok je nastao u Kini 2016. godine pod imenom Musical.ly. U početku su tu bili objavljivani videi u kojima onaj koji snima tiktok lipsync-uje (otvara usta dok je puštena neka pesma, fora ili rečenica iz filma ili serije)dok uz to pravi i različite pokrete rukama koji odnose na reči pesme. Kasnije se razvio i postao platforma za kreiranje različitih tipova kratkih videa kao što su plesovi, gluma, trikovi za šminkanje, frizure, kuvanje, dekorisanje…

~Podela Tiktok-a~

Kao i u većini aplikacija postoji podela po različitim tipovima sadržaja koji se pružaju. Glavna podela jeste na „straight“ i „alt“ Tiktok. „Straight“ Tiktok čine videi plesova i lipsync-ova. Na ovoj strani Tiktoka nema previše kreativnosti zato što većina korisnika koristi istu muziku kao i iste plesove. Za razliku od „straight“ Tiktok „alt“ Tiktok predstavlja stranu gde ima prostora za različite vrste kreativnosti i humora. Tu se mogu naći različiti sadržaji: od kulinarskih, umetničkih, do onih posvećenih azijskoj kulturi…

~Kako funkcioniše Tiktok~

Tiktok funkcioniše tako što na prvoj strani (koja se zove for you page- strana za vas) izbacuje različite tipove videa kada se tek instalira, a osvežavanjem možete da ga prilagodite svom ukusu. Kada pak snimate video imate izbor zvukova koje možete da koristite, kao i zabavnih efekata koji mogu pa posluže posebno u skečevima.

~Zašto je baš ova aplikacija promenila svet~

Ova aplikacija je promenila svet zato što se se na njoj najlakše može postići slava. Takođe, za razliku od Youtube-a ne zahteva puno vremena, a zato pruža mnogo više sadržaja. Zabavni trendovi su takodje jedan od razloga zašto je Tiltok društvena mreža budućnosti.

Autorka: Sofija Đurić, srednjoškolka iz Kraljeva i jedna od polaznica „Letnje novinarske škole“ PU „Lokal pres“

„Letnja novinarska škola“ organizovana je u okviru projekta „Young Media“ koji zajednički sprovode Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i Dojče vele akademija.