Strategija pri kraju

BEOGRAD, 14. septembar 2011. (FoNet) – Radna grupa, osnovana rešenjem premijera Mirka Cvetkovića, kako danas u zajedničkom saopštenju ističu novinarska udruženja i medijske asocijacije, usaglasila je 8. septembra Predlog medijske strategije Srbije, sa usvojenim amandmanima medijskog sektora, osim u delu koji se odnosi na osnivanje regionalnih javnih servisa.

 

Novinarske organizacije, NUNS, UNS i NDNV i medijska udruženja ANEM, Lokal pres i Asocijacija medija, dodaje se u saopštenju, zadovoljni su činjenicom da se dugotrajni proces izrade Medijske strategije Srbije privodi kraju.

 

Medijski sektor očekuje da usvajanje ovog dokumenta označi početak uvođenja pravila i normi na potpuno haotičnoj medijskoj sceni Srbije.

 

Medijske asocijacije a i novinarska udruženja uložili suogromnu energiju u to da ovaj važan dokument dobije konačnu koliko-toliko prihvatljivu formu. U želji da on napokon ugleda svetlost dana, napravljeni su mnogi kompromisi.

 

Nekim od rešenja medijske asocijacije i novinarska udruženja su zadovoljni, na neka gledaju sa oprezom ili rezervom, dok deo Predloga medijske strategije o regionalnim javnim servisima smatraju potpuno neprihvatljivim i praktično neodrživim.

 

Medijski sektor traži da se taj deo Predloga strategije izbriše i zahteva sprovođenje celovite zakonske redefinicije oblasti javnih servisa.

 

Među ukupno sedam amandmana na kojima je medijski sektor insistirao po cenu istupanja iz Radne grupe, u celini je odbijen upravo amandman o regionalnim javnim servisima, dok su ostali prihvaćeni sa izvesnim izmenama i dopunama.

 

Medijski sektor traži da iz konačnog teksta Medijske strategije budu izbrisane sve neprecizne formulacije, koje ostavljaju prostor za naknadna različita tumačenja vlasti i zakonodavne postupke, pre svega u delovima o medijskom vlasništvu i povlačenju države iz vlasništva u medijima.

 

Novinarska udruženja i medijske asocijacije nezadovoljni sui činjenicom da će Nacionalni saveti nacionalnih manjina,prema Predlogu strategije, imati mogućnost da budu osnivači medija, i to ne samo štampanih.

 

Izražavaju bojazan da to rešenje znači da će Nacionalni saveti praktično monopolizovati manjinsko informisanje, posebno što Predlog strategije ne nudi skoro nikakve garancije da će se štititi nezavisnost i objektivnost uređivačke politike tih medija.

 

Medijski sektor insistira da, prilikom završnih konsultacija unutar Vlade Srbije i usvajanja Predloga strategije na sednici Vlade, ne budu menjani usaglašeni suštinski zahtevi novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, uključujući i one o zaštiti konkurencije i primeni od 1. januara 2012. godine evropskih pravila održavnoj pomoći.

 

Pošto Vlada Srbije usvoji ovaj izvšni dokument, novinarsk audruženja i medijske asocijacije zadržavaju pravo da se i pojedinačno izjasne o Medijskoj strategiji.

 

Medijske asocijacije i novinarska udruženja aktivno će pratiti sprovođenje Medijske strategije i učiniće sve daona ne bude „mrtvo slovo na papiru“.

 

Radnu grupu za izradu radnog teksta Nacrta strategije medija do 2016.godine, na inicijativu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, rešenjem je formirao premijer Mirko Cvetković u sastavu:

 

predsednica Dragana Milićević Milutinović (državna sekretarka Ministarstva kulture, informisaanja i informacionog društva), Irini Reljin (Ministarstvo kulture, informisaanja i informacionog društva), Goran Radosavljević (Ministarstvo finansija), Srđan Majstorović (Kancelarija za evropske integracije), Jelena Trivan (Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje), Dragan Penezić (Komisija za zaštitu konkrencije), Ranka Vujović (Republički sekretarijat za zakonodavstvo), Zoran Sekulić (predstavnik medijskog sektora) i Sandra Bašić Hrvatin (ekspert Evropske komisije).

 

U periodu od 22. avgusta do 8. septembra 2011. godine održano je šest sastanaka Radne grupe, koje su od početka pratili predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji, a u završnici i OEBS.

 

Formiranju Radne grupe prethodila je javna rasprava, u periodu od 1. juna do 15. jula 2011. godine, o Nacrtu medijske strategije.

 

Taj Nacrt je od 20. aprila do 1. juna sačinila prvobitna sedmočlana Radna ekspertska grupa Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, u kojoj je bilo petoro predstavnika novinarskih organizacija i udruženja i dvoje predstavnika Ministarstva, navodi se na kraju zajedničkog saopštenja medijskog sektora.