Sremska Mitrovica spremna da podrži inicijativu „ZA sadržaje za mlade“

Grad Sremska Mirovica spremna je da podrži inicijativu “ZA sadržaje za mlade” koju je pokrenulo Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“ i bude među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji koje će deo novca iz budžeta izdvojiti za podsticaje produkcije medijskih sadržaja za mlade.

Sasatanak na kome je graonačelnici Sremske Mitrovice Svetlani Milovanović i čelnicima grada predstavljena zagovaračka inicijativa “ZA sadržaje za mlade” održan je u sredu, 14. oktobra u Skupštini grada Sremeske Mitrovice.

Po rečima Snežane Milošević, generalne sekretarke PU „Lokal pres“ sledeći korak biće potpisivanje memoranduma o saradnji kojim će se Grad Sremska Mitrovica obavezati da deo sredstava iz lokalnog budžeta usmeri na podsticanje produkcije medijskih sadržaja za mlade.

– Sremska Mitrovica je drugi grad u Srbiji, posle Bora, sa kojim pokrećemo ovakav vid saradnje. PU “Lokal pres” će pak gradu pružiti podršku u kreiranju nepohodnih dokumenata na osnovu kojih će odluka biti doneta i sprovedena kroz lokalne budžete, tako i u obučavanju lokalnih medija za kreiranje sadržaja za mlade i uključivanje mladih u redakcije, kaže Milošević.

Analiza PU „Lokal pres“ pokazala je da je Grad Sremska Mitrovica je za dve godine kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa medijima dodelio ukupno 44.800.000 dinara. Od ove sume 1.200.000  dinara (2,68% ) dodeljeno je projektima koji su bili namenjeni informisanju mladih ili su se bavili informisanjem o mladima.

Polovina mladih iz Sremske Mitrovice, koji su učestvovali u anketi PU „Lokal pres“, smatra da u medijima mena dovoljno sadržaja za mlade, a 62,2% spremno je da se aktivno uključi u kreiranje sadržaja za mlade.

Zagovaračka inicijativa „ZA sadržaje za mlade“ sprovodi se u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“  koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).