Sloboda u medijima se osvajala na milimetre a gubi se na kilometre

Pritisci na lokalne medije tokom aprila i maja 2010. su veći i učestaliji upozoravaju podaci Poslovnog udruženja asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ koje u saradnji i uz podršku NUNS-a, ANEM-a i Nezavisnog društva novinara Vojvodine održalo Konferenciju za javnost u sredu, 26. maja sa početkom u 10:30 sati u prostorijama Media centra u Beogradu

 

Poruka upućena od učesnika Konferencije za javnost je da je Srbija je zemlja u kojoj novinare ubijaju, zemlja u kojoj su nalogodavci i ubice novinara još uvek na slobodi, pri čemu neki od novinara imaju pratnju policijskog obezbeđenja svih 24 sata dnevno. Dok predsednik, premijer, i predsednica Parlamenta, svi ministri i parlamentarna većina, ponavljaju da je Srbija na evropskom putu i da želi da pristupi EU, nadležno sudsko veće smatra da u porukama koje dobijaju novinari tipa „proći ćeš kao Ćuruvija“ nema ničega pretećeg.

 

 

Tokom aprila i maja ove godine, lokalni mediji beleže rast broja slučajeva drastičnog ugrožavanja radne i životne sigurnosti svojih novinara i redakcija, koje su praćene nekonsekventnim postupcima pravosuđa, i pritiscima lokalnih uprava, koji u potpunosti narušavaju pravnu sigurnost novinara i redakcija. Primeri dolaze iz redakcija: Vranjske, Čačanske novine, Bečejski mozaik, TV Forum, TV Jedinstvo, Pirotske novine, Radio Novi Bečej…

 

Podsećamo da su novinarima povodom izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, javno data tumačenja i obećanja nadležnih iz Ministarstva pravde, javnog Tužilaštva, specijalnog tužilaštva,Trgovinskog suda, da će sudovi primenjivati praksu i standarde evropskih sudova i evropskog prava.

 

Udruženi lokalni pisani i elektronski mediji i novinari lokalnih redakcija članovi strukovnih udruženja, izražavaju svoju javnu podršku politici i naporima za pridruživanje Srbije EU, upozoravajući na sporna sudska obrazloženja gde se nosioci javnih funkcija štite više od običnih gradjana, na izrečene pretnje iz lokalnih uprava, na izjave koje nanose štetu poslovnom ugledu lokalnih medija koji ne vode putem evropskih integracija.

 

PU „Lokal pres“, NUNS, NDNV i ANEM apeluju na Ministarstvo pravosuđa i ostale nadležne pravosudne i organe uprave, da pokažu nameru i održe obećanje koje su dali o primeni evropske prakse i standarda u sudskim predmetima/postupcima koji se vode protiv novinara i medija i izjasne se šta će konkretno preduzeti na zaštiti ustavnih prava i pravne sigurnosti novinara i medija.

 

Sagovornici na Konferenciji za javnost bili su Dejan Miladinović, predsednik Upravnog odbora PU „Lokal pres“, Dragan Lazarević, advokat pravne službe PU „Lokal pres“, Djordje Vlajić, predsednik NUNSa, Saša Mirković, predsednik ANEMa i Nedim Sejdinović generalni sekretar NDNV.

 

Konferenciju za javnost su pratili pored medija predstavnici Ministarstva za kulturu RS, Fonda za otvoreno društvo, IREX, Civil Rights Defeneders, Norveške Narodne Pomoći.