Sa čime se suočava Vaše dete koje ima disleksiju?

Ako ste imali situaciju da zateknete svoje dete zbunjeno dok je pokušavalo da pročita jednu od priča iz čitanke, ili pak izbegavalo da uopšte čita ili piše, verovatnoća je velika da upravo Vaše dete ima disleksiju. Kako već verovatno znate, disleksija je poremećaj koji pravi probleme sa čitanjem i razumevanjem pročitanog. Poremećaj veštine čitanja i pisanja se manifestuje tako da osobe često izokreću slova ili reči, ili ih jednostavno ne primećuju.

Ako se uzme u obzir da se disleksija javlja u najranijem detinjstvu, i uglavnom se teško otkriva, pa roditelji najčešće ne nalaze odgovor na pitanje zašto baš njihovo dete izbegava da čita ili piše, ona može da predstavlja veliki problem. Kada?
1. Tokom školovanja deteta:
a) Diktati iz maternjeg i stranog jezika
b) Prijemni ispiti i ispiti na fakultetu
c) Testovi i provere znanja
d) Pismeni zadaci
2. Kod popunjavanja raznih obrazaca i formulara koji prate život svakog čoveka

Dete sa disleksijom tokom školovanja
Odgajati dete sa disleksijom je pravo putovanje, koje počinje da bude znatno teže kada isto to dete krene u školu. Već u vrtiću, oni se suočavaju sa velikim problemima, iako verovatno još nisu ni svesni da su drugačiji od druge dece. Zato, umesto njih, roditelji bi trebalo da primete prve znakove koji ukazuju na disleksiju kod svog deteta, kao što su:
1. Problemi sa učenjem novih reči
2. Nemogućnost prepoznavanja slova i povezivanje sa njihovom zvučnošću

Zatim, sazrevanjem Vašeg deteta, dolaze sve veći problemi koji sada već uveliko deluju na njihovo psihološko stanje. Osnovna škola, onda i srednja, donose veliki broj zadataka i obaveza, a od učenika se očekuje da ih obave i da ozbiljno shvate svoje dužnosti. Počinju prvi testovi, pismeni zadaci, usmena i pismena proveravanja, diktati, i još niz ostalih stvari koje dete sa disleksijom ne može da uradi na način koji se očekuje.
Naučila sam da živim sa tim i izvučem najbolje iz toga. Čitam stalno. Kada mi je dijagnostikovana disleksija, rečeno mi je da čitam sve: od natpisa na uličnim znakovima, do natpisa na kutujima pahuljica, i da moja majka ne bi trebalo da čita jelovnik za mene. Trebalo je ja njoj da čitam! I zaista mi je to pomoglo. Danas čitam dobro, iako radim na tome svaki dan.-Bella Thorne, glumica
Mnogi roditelji ni ne znaju da upravo njihovo dete ima disleksiju, pa ne znajući pravi razlog loših ocena, počinju da pritiskaju svoju decu. Tim, dete će vremenom ubediti sebe da zaista nešto nije u redu sa njim. Još kada se na to doda i uticaj dece, kao što je dobacivanje i smeh kada dete ne uspe nešto da pročita pred celim odeljenjem, pritisci profesora koji kao i roditelji ne vide u čemu je zaista problem, a zatim i prijemni ispiti, disleksija može da donese mnogo stresa u život deteta. Zato je potrebno razumeti ovaj poremećaj (http://u.org/1E6P3lV).
Vaše dete sa disleksijom kasnije u životu
Kako Vaše dete raste, i već od njega vidite odraslog čoveka, iako više ne ide možda u školu i nema toliko problema sa kojima treba da se suoči kao osoba sa disleksijom, pojavljuju se druge stvari koje nam predstavljaju obaveze kao građanima države. Da li je to popunjavanje formulara, obrazaca, ili pisanje molbi, potvrda, izveštaja, ako dete nije radilo još u školi na svom problemu sa disleksijom, sve to može da predstavlja veliku prepreku.
Da li ste čuli iskustva druge dece sa disleksijom?
Film „Heroji uče drugačije”, u okviru organizacije Nauči me, https://www.facebook.com/naucime/ želi da proširi svest o poremećaju koji zahvata ne tako bezazlen procenat dece, i da približi izazove koji se stavljaju ispred njih. Bez pomoći okoline, oni retko kad mogu sami da ih pređu. Ali među njima postoje i oni koji su ipak uspeli da se izbore sa njima, na svoj način. Neke od njih ćete upoznati u filmu, i videćete šta su i kako oni to uradili, pa su danas odrasli u zrele i obrazovane ljude koji završavaju željene fakultete i smeše se budućnosti. Priča je pozitivna, jer govori o stvarnim herojima koji su uspeli u onome što su hteli, uprkos disleksiji.
Više o promenama koje je film započeo, možete pratiti na facebook stranici https://www.facebook.com/herojiucedrugacije/
Dragi roditelji, odrastati sa disleksijom nije nimalo lako. Vaše dete će morati da prebrodi razne izazove, i da nauči da pristupa obavezama na drugačiji, nov način. Na Vama je da budete uz njega, da mu stavite do znanja da biti drugačiji nije loša osobina. A ispred svih nas se stavlja pitanje: šta da uradimo kako bismo im pomogli da se izbore sa svojim poremećajem?
Vanja Joksimović