Romi moraju da se menjaju ukoliko žele promene

Susreti: Rajko Ranko Jovanović, romski pisac, učitelj i novinar

Deronjski Romi najpismeniji u Evropi – Romi 6 -7 puta siromašniji od pripadnika ostalih naciona
Bez obzira na brojnost pripadnika različitih nacionalnih manjina i etničkih zajednica, za opštinu Odžaci najkarakterističnija je priča vezana za Rome. Poslednjih desetak godina pripadnici romske nacionalne manjine u opštini sa severa Bačke menjaju tradicionalne navike i način života. Osnovna promene su da neformalna naselja u kojima obitavaju Romi, poslednjih godina gube svoj prepoznatljivi izgled i negativni predznak, te da se Romi sve više približavaju urbanim sredinama. Druga promena sastoji se u činjenici da su pripadnici romske nacionalne manjine spremni da se edukuju i da sami sebi stvaraju, uz podršku društva, uslove za normalan i kvalitetan život. Upravo ta komponenta doprinosi da se i na drugim frontovima beleži napredak cele zajednice, pa tako i tradicionalni odnosi prema Romima dobijaju drugačiju dimenziju i formu, a Romi se lakše i potpunije uklapaju u sve tokove života bez predrasuda i trzavica.
Uostalom, na to upućuji i reči Rajka Ranka Jovanovića, romskog pisca, učitelja i novinara rođenog 1959 godine u Deronjama.
Jovanović, jedan od nekolicine romskih pisaca u AP Vojvodini,glavni i odgovorni urednik lista „Romanologija“predsednik Asocijacije romskih nastavnika ,društva Vojvodine za književnost i kluturu Roma ,potpredsednik Matice romske ,dobitnik najveće pokrajinske nagrade za kultururna dostignuća“Iskre kulture“ i jedinog Oskara za obrazovanje Roma u svetu koji mu je dodeljen od strane Svetskog parlamenta Roma i Internacionalne romske unije,kaže da je u poslednjoj deceniji došlo do pomaka u životu Roma u opštini Odžaci u svim oblastima
-Naravno, još mnogo toga manjka, ali velikim koracima čine se dragoceni pomaci- kaže Jovanović i s ponosom ukazuje na činjenicu da Romi iz Deronja spadaju u najpismeniju romsku zajednicu na tlu Evrope. Tu konstataciju Jovanović potkrepljuje podatkom da je „malu maturu“ steklo 100 odsto polaznika Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Deronjama i da je veliki broj Roma iz ovog naseljenog mesta opštine Odžaci po završetku osnovnog obrazovanja nastavio dalje da se školuje.

Romi iz Deronja nemaju probleme izražene kao Romi u Srbiji. Infrastrukturni problemi počeli su da se rešavaju u protekle tri decenije. Putevi kroz obe deronjska naselja u kojima žive Romi presvučeni su asfaltnom podlogom, uvedeni su električni i telefonski priključci i vodovodna mreža. Zahvaljujući humanitarnim organizacijama i lokalnoj samoupravi danas svaka romska kuća u Deronjama poseduje kupatilo- kaže Jovanović.
Infrastrukturni problemi su nešto što je zajedničko svim stanovnicima Deronja bez obzira na nacionalnu pripadnost. Oni se rešavaju dinamikom koja bi, istini za volju, mogla da bude brža, ali se ipak rešavaju. Mnogo veći problem je veliki procenat siromašnih i činjenica da su Romi 6-7 puta siromašniji od svih ostalih naciona.
-Veliki je broj Roma u „zrelom dobu“ koji je završio srednju školu, a da još nije zasnovao radni odnos. Po tom pitanju u opštini Odžaci malo se čini. Romi nisu prioritetna grupa kad je reč o zaposlenju. Sedamdestih i osamdestih godina prošlog veka prilikom zapošljavanja, pored kvalifikacije „lična karta“, bio je status i materijalno stanje porodice onog ko se javi na raspisani konkurs. Toga danas nema – kaže Jovanović i dodaje da bi sve funkcionisalo, potrebno je da i Romi prihvate neke od postulata i trajnih vrednosti civilizacije.
U razgovoru za „Naše novine“ Jovanović ,farmaceutski tehničar zaposlen u centralnoj apoteci Doma zdravlja u Odžacima,se osvrnuo i na vreme dok je bio odbornik u Skupštini opštine Odžaci.
– Bila mi je čast da budem odbornik. To nije uspelo nijednom Romu pre mene, a bojim se da u skorije vreme „romska noga“ neće zakoračiti na skupštinski prag. Voleo bih da grešim pošto bez političkog upliva nema ni brzog rešavanja gorućih problema. Zato bi dobro bilo da se izmeni izborni Zakon i da se romski poslanici i odbornici biraju po svojoj biografiji. Ukoliko bi se to desilo bilo bi više Roma političara koji se, poput ovih današnjih, ne bi stideli svog romskog identiteta- rekao je Rajko Ranko Jovanović.

Nase novine broj 288 – 11

Naše novine

Projekat_Glas_Roma_u_lokalnim_zajednicama-disclaimer