PU „Lokal pres“ proslavilo 25 godina rada

Povodom 25 godina rada Poslovnog udruženja Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“ u periodu od 30. septembra do 2. oktobra u Hotelu „Solaris Resort“ u Vrnjačkoj Banji organizovana svečana skupština udruženja.

Odlukom Upravnog obora povodom 25. godišnjice udruženja Nikoli Petroviću iz Kraljeva, jednom od mladih polaznika Lokal presovih radionica, uručena je nagrada „Pavle Ćirović“.  Ova nagrada ustanovljena je pre 15 godina u znak sećanja na nekadašnjeg direktora kragujevačkog nedeljnika “Svetlost” i idejnog tvorca i osnivača  asocijacije „Lokal pres“.

Skupština udruženja otvorena je okruglim stolom o održivost lokalnih medija u uslovima pandemije Covid 19. Tokom debate, održane 30. septembra, u kojoj su učestvovali predstavnici lokalnih medija, članica PU „Lokal pres“, ukazano je na nekoliko problema koji su s pojavili u procesu projektnog sufinansiranja na lokalu u uslovima pandemije.

Prisutni su se saglasili da udruženje i dalje treba aktivno da radi na unapređenju procesa projektnog sufinansiranja zajedno sa ostalim članovima medijske koalicije. Pored toga, zbog sve češćih problema sa autorskim pravima na fotografije, predloženo je da PU „Lokal pres“ formira zajedničku bazu fotografija koje će moći da koriste članice udruženja.

Svečana skupština PU „Lokal pres“ upriličena je 1. oktobra. Svečanom delu skupštine, pored prisutnih predstavnika medija članica i gostiju, pridružili su se putem platforme zoom i gosti iz zemlje i inostranstva – Gordana Jankoviće, misija OSCE, Gordana Svirac, samostalni medijski konsultant iz Toronta, Milica Pešić, izvršna direktorka MDI, Borka Rudić, generalna sekretarka udruženja BH novinari, Klaus Daman, predstavnik DW Akedemie.

Natalija Bratuljević je kao predstavnica organizacije Free press unlimited govorila o zajedničkom projektu ove organizacije i „Lokal presa“  – Lokal pres lab, usmerenom na razvoj lokalnih medija.

Na Lokal pres bazaru članstvo i gosti mogli su da se upoznaju sa aktivnostima udruženja vezanim za razvoj loklanih medija i medijske pismenosti na lokalu, te pravnu pomoć za lokalne medije. U okviru bazara predstavljeni su projekti „LP Lab“, „Young Media“, „Mladi“, „ZA sadržaje za mlade“, te „Kvalitetno informisnje na lokalu i održivi lokalni mediji“.

Poslednji dan obeležavanja godišnjice udruženja bio je rezervisan za predstavljanje zagovaračke inicijative „ZA sadržaje za mlade“ koji sprovodi PU „Lokal pres“. Okruglom stolu čija je centralna tema bila podrška medijskim sadržajima za mlade u lokalnim srednima pridružili su se i predstavnici gradova i opština, kao i kancelarija za mlade iz Kraljeva, Čačaka, Sremske Mitrovice, Vrnjačke Banje i Raške.

Zbog pandemije kovid 19 skup je organizovan  u skladu sa zdravstvenim propisima Republike Srbije.

Organizacija i održavanje Skupštine finansijski je podržana od strane NED (National Endowment for Democracy).