Prijepoljski radikali targetiraju novinarku Televizije Forum

Objava Srpske radikalne stranke Opštinskog odbora Prijepolje, postavljena na njihovoj Fejsbuk stranici, predstavlja direktan pritisak na slobodu medija i targetiranje novinarke Televizije Forum i urednice portala Forum Info Mirele Veljović.

Objavom, koja praktično predstavlja i saopštenje, jer je postavljena na zvaničnoj stranici, na najgrublji mogući način vrši se pritisak na slobodu medija i, objavljivanjem fotografije, targetira novinarka Televizije Forum i urednica portala Forum Info Mirela Veljović. Posebno zabrinjava to što se, osim komentarisanja i dovođenja u pitanje profesinalnosti i objektivnosti, njeno pisanje povezuje sa verskom pripadnošću i implicira da je tekst napad na Zorana Despotovića jer je „srpske nacionalnosti“ a Veljović muslimanka, odnosno Bošnjakinja.

Naime, tekst pod naslovom „Koliko su nas koštali prijepoljski poslanici u Narodnoj skupštini“ bio je povod za objavu na Fejsbuk stranici prijepoljskih radikala, čiju autentičnost nam je potvrdio doskorašnji narodni poslanik i nekadašnji predsednik prijepoljskog odbora, a sada predsednik Zlatiborskog okružnog odbora Zoran Despotović.

Ne ulazeću u pitanje autorstva objavljenog saopštenja, i pravopisni i gramatički stil, nejasno je šta je radikalima zasmetalo u tekstu, u kojem su objavljeni podaci o primanjima narodnih poslanika iz Prijepolja Zorana Despotovića i Dragoljuba Zindovića, koji se nalaze u bazi podataka Centra za istraživačko novinarstvo „Koliko košta poslanik“, objavljenoj 15. juna. Objavljeni su podaci, koje je CINS dobio od Narodne skupštine Republike Srbije putem Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, bez ikakvog novinarskog komentara ili osvrta, te se ne može videti na koji način Televizija Forum, odnosno Udruženje „Forum žena Prijepolja“, „obmanjuje i zbunjuje“ građane i „diskredituje“ Despotovića.

Tvrdnja da je on „jedini kandidat iz Prijepolja srpske nacionalnosti“ (na Izborima za narodne poslanike Narodne skupštine) je neistina, jer samo na listi SRS su bile još dve kandidatkinje iz Prijepolja, a ukupno ih je 11 na svim listama, koji su, sudeći po imenima, srpske nacionalnosti. Komentarisati navode o sredstvima, koje je Forum žena Prijepolja dobio iz budžeta Republike Srbije i lokalnih samouprava od 2015. godine do danas, bespredmetno je jer su svi podaci javno dostupni u bazi podataka Agencije za privredne registre, pa je i autor saopštenja jednostavno došao do njih.

O ovom slučaju Televizija Forum će obavestiti novinarska udruženja i organizacije i udruženja koje se bore za slobodu medija.

Izvor: foruminfo.rs