Peta godina „Laboratorije slavnih“

British Council i Radio-televizija Srbije pozivaju mlade naučnike, studente i istraživače u oblasti prirodnih i tehničkih nauka da se prijave za „Laboratoriju slavnih“ (FameLab), peto izdanje međunarodnog takmičenja za izbor najboljeg mladog komunikatora nauke u Srbiji.


Rok za prijavljivanje je 7. mart.

 

„Laboratorija slavnih“ je takmičenje namenjeno mladim ljudima (18-35 godina) koji studiraju ili rade u oblasti prirodnih, tehničkih nauka ili matematike i imaju ideju kako da u samo 3 minuta, na zabavan, jednostavan  i originalan način, objasne neki naučni koncept pred stručnim žirijem, publikom u studiju i TV kamerama. Izlaganje treba da bude naučno ispravno, ali i razumljivo za publiku koja se ne bavi naukom. U nekoliko jednostavnih reči, za uspešnu prezentaciju u „Laboratoriji slavnih“ potrebni su – kvalitetan sadržaj, jasno izglaganje i harizma takmičara.

 

Pobednik nacionalnog takmičenja u Srbiji i ove godine će se kvalifikovati za međunarodno finale „Laboratorije slavnih“ koje se tradicionalno održava u junu mesecu u britanskom gradu Čeltnemu. Pored toga, za sve finaliste obezbeđen je trodnevni trening u oblasti komunikacije nauke, koji će održati Kventin Kuper, autor BBC-jevog naučnog programa „The Material World“.

 

Od 2007. godine, od kada se se ovo takmičenje održava u Srbiji, finalisti „Laboratorije slavnih“ su aktivno učestvovali na domaćim, evropskim i svetskim festivalima nauke, ostvarili uspešnu saradnju sa inostranim naučnim institutima, postali TV lica i afirmisali se kao mladi naučnici u različitim oblastima. Takođe, naši takmičari su ostvarivali zapažene uspehe na međunarodnom finalu FameLab-a – 2008. godine Tijana Prodanović, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, osvojila je drugo mesto, a naredne, 2009. godine, Mirko Đorđević, tada apsolvent molekularne biologije iz Beograda, osvojivši prvu nagradu, poneo je titulu najboljeg komunikatora nauke.

 

Takmičenje „FameLab“ širom sveta organizuje British Council u saradnji sa Festivalom u Čeltnemu. U Srbiji, British Council organizuje „Laboratoriju slavnih“ u saradnji sa RTS-om.

 

Kako se prijaviti?


Svi zainteresovani kandidati treba da pošalju svoje prijave
na communications@britishcouncil.rs najkasnije do 7. marta 2011.

 

Više informacija o uslovima konkursa, kao i formular za prijavljivanje
nalaze se na Internet adresi www.britishcouncil.rs.

 

Kontakt za medije


Miloš Nešović, milos.nesovic@britishcouncil.rs, 063/7231-456