Osuda pretnji smrću Stojanu Markoviću

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocojacija Lokal pres najoštrije osuđuju pretnje smrću koje je Vojislav Ilić, direktor JP Gradac u Čačku uputio Stojanu Markoviću, opštinskom odborniku i vlasniku Čačanskih novina i radija Ozon.

Vojislav Ilić, brat lidera Nove Srbije Velimira Ilića, juče, tokom zasedanja Skupštine opštine Čačak, vređao je Stojana Markovića dobacujući mu za vreme njegovog izlaganja sa skupštinske govornice. Kasnije mu je u hodniku Skupštine rekao da njegov brat Velimir Ilić leži u bolnici upravo zbog novinskih tekstova u Čačanskim novinama. Ilić je tada Markoviću zapretio da će "da mu ode glava"ukoliko ne prestane sa tekstovima o lideru Nove Srbije. Stojan Marković je o ovim pretnjama odmah obavestio Odeljenje MUP u Čačku i najavio krivičnu prijavu protiv Vojislava Ilića.

NUNS, ANEM, NDNV i Lokal pres zahtevaju od policije da preduzme sve zakonom predviđene mere kako bi se Stojanu Markoviću obezbedio nesmetan novinarski i odbornički rad. Tim pre što je Vojislav Ilić, pre nepune tri godine, kada je obavljao funkciju predsednika Skupštine opštine, Markoviću takođe pretio smrću, što je kasnije ponovio i u stanici policije dajući izjavu pred načelnikom Milovanom Petrovićem.

U Beogradu 11. marta 2009. godine

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres