Opština Prijepolje ispravila konkurs za medijske projekte

Opštinsko veće Prijepolja ispravilo je Konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja i produžilo rok za prijavljivanje na konkurs do 20. maja 2016. godine, čime je ispunjen zahtev koji je 5. maja u ime Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (Koalicija) NUNS uputio predsedniku te opštine.

Koalicija je 26. aprila uputila zahtev predsedniku opštine Prijepolje da se iz Konkursa briše stav da će se sufinansirati  „Projekti proizvodnje medijskih sadržaja koji se bave istinitim, nepristrasnim, pravovremenim i potpunim informisanjem javnosti o radu organa lokalne samouprave (predsednika i zamenika predsednika Opštine, Skupština opštine, Opštinskog veća, Opštinske uprave, mesnih zajednica, javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Opština, direktan prenos sednica Skupštine opštine).“

Koalicija je ukazala da ovako definisana tema za sufinansiranje medijskih projekata nije tema od javnog interesa koji je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima (član 15, Javni interes) i da zato ne može biti propisana konkursom. Ovim konkursom ne može biti propisan ni direktan prenos sednica Skupštine opštine, jer je za to potrebno raspisati javnu nabavku.

Koalicija pozdravlja odluku Opštinskog veća Prijepolja da konkurs uskladi sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, čime su se stvorili uslovi da novinarska i medijska udruženja predlože članove  stručne komisije za prijepoljski konkurs.

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 16.05.2016.