Održan trening za novinare u okviru projekta “U fokusu”

Istraživačko novinarstvo, radno pravo i javne finasije tri su ključne teme treninga koji su za novinare štampanih i onlajn medija zajednički, u okviru projekta U fokusu, organizovali NUNS, Lokal pres i Toplički centar.

Trening je pohađalo 15 novinara štampanih i onlajn medija sa teritorije Srbije. Oragnizovan je u periodu od 13. do 16. maja na Srebrnom jezeru u hotelu Danubia Park.

Od Milice Šarić i Vladimira Kostića iz NUNS – ovog Centra za istraživačko novinrstvo učesnici obuke su imali prilike da saznaju više informacija iz oblasti napredne pretrage interneta, različitim onlajn bazama podataka, proveravanju informacija pre objavljivanja istraživačkih priča…

Osnove radnog prava bile su teme koje je polaznicima treninga približioMario Reljanović, profesor Univerziteta Union iz Beograda, dok su od iskusne novinarke Tanje Jakobi dobili preporuku za izvore informisanja i potencijalne sagovornike kada o ovim temama pišu.

Posladnji dana treninga bio je rezervisan za temu javnih finansija. Na koji način novinari treba da prate trošenje javnog novca i kako da čitaju budžete govorio je professor Miroslav Prokopijević, dok je o javno privatnom partnerstvu predavanje držao Vladimir Vasiljev.

Ova obuka samo je jedna u nizu aktivnosti u sklopu projekta „U fokusu“ koji podržava Delegacija Evropske u unije u Srbiji u okviru Medijskog programa 2014.