Od rebalansa budžeta zavisi hoće li biti konkursa u Mladenovcu

Gradska opština Mladenovac do sada nije raspisala javni poziv za sufinasiranje medijskih projekata, kako je predviđeno Zakonom o javnom informisanju I medijima, ali je iz opštinske kase ipak izdvojeno 950 000 dianara za finansiranje dva medija, kojima su ugovori sa oštinom istekli polovinom godine. Predsednik privremenog organa, Vladan Glišić, najavio je da će konkurs za medije u Mladenovcu biti raspisan, ukoliko se rebalansom opredele sredstva za te namene.

  U odgovoru na dopis Koalicije novinarskih I medijskih udruženja , predsednik Privremenog organa gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić, najpre se osvrnuo na preporuku da se za javno informisanje izdvoja minimalno 2% ukupnog budžeta lokalne samouprave. Glišić navodi da postoje različita tumačenja o obavezama izdvajanja sredstava iz budžeta gradskih opština, odnosno da se u Zakonu o lokalnoj samoupravi govori o opštinama, a u Zakonu o javnom informisanju I medijima I Pravilniku Ministarstva kulture I informisanja, o lokalnim samoupravama. On napominje da je Mladenovac gradska opština, što znači da nema status lokalne samouprave.

‘’ No, bez obzira na to’’ , ističe Glišić, ‘’gradska opština Mladenovac je u toku 2015. Iz budžeta za javno informisanje izdvojila 950 000, dinara za RTV ‘’Fleš’’ iz Aranđelovca I ‘’Delta plus’’/ ‘’Mladenovački glas’’ iz Mladenovca, I to za prvu polovinu tekuće godine. ‘’

Glišić navodi I da Privremeni organ, koji  je uspostavljen 17. Jula 2015, u ovom trenutku ima problem da održi balans između već napravljenih rashoda I budžeta za tekuću godinu.

‘’U slučaju da se predvide sredstva u rebalansu budžeta, shodno Zakono o javnom informisanju I medijima, raspisaćemo konkurs za sufinasiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja’’, zaključuje predsednik Privremenog organa gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić.

Koalicija novinarskih I medijskih udruženja je krajem avgusta uputila dopis gradonačelnicima I predsednicima svih opština u Srbiji , koje do sada nisu raspisale konkurs za medije, sa pozivom da to što pre učine I uz podsećanje na obavezu da građanima obezbede kvalitetno javno informisane.