Obuka novinara lokalnih štampanih i onlajn medija

U nedelju 10. aprila u etno selu Sunčana reka završena je četvorodnevna obuka novinara iz petnaestak lokalnih štampanih i onlajn medija iz cele Srbije. Obuku su organiozovali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS, PU Lokal pres i Toplički centar za demokratiju i ljudska prava.

Učesnici obuke su tokom četiri dana imali prilike da saznaju više informacija iz oblasti napredne pretrage na internetu, različitim onlajn bazama podataka, izveštavanju o radnom pravu kao osnovnom ljudskom pravu, izveštavanju o javnim finansijama, čitanju budžeta itd.

Obuku iz oblasti istraživačkog novinarstva držale su mlade kolege iz NUNS – ovog Centra za istraživačko novinrstvo, Milica Šarić i Vladimir Kostić. Iz oblasti radnog prava predavačice su bile iskusna novinarka Tanja Jakobi i mlada koleginica Bojana Ružić iz Fondacije Centar za demokratiju, dok je iz oblasti javnih finansija predavač bio naš poznati ekonomista dr Miroslav Prokopijević i dr Vladimir Vasiljev, ekspert za oblast javno privatno partnerstvo.

Ova obuka prva je u nizu aktivnosti u sklopu projekta „U fokusu“ koji podržava Delegacija Evropske u unije u Srbiji u okviru Medijskog programa 2014. Sledeći trening za drugu grupu polaznika biće održan u periodu od 12. do 15. maja 2016. godine.