Novinarska i medijska udruženja: Protest zbog saopštenja MKI

Novinarska i medijska udruženja najoštrije osuđuju saopštenja Ministarstva kulture i informisanja u vezi sa nasilničkim uništavanjem izložbe strip autora u galeriji zemunske Stare Kapetanije, jer su krajnje neprimerena i nedostojna institucije u čije ime su objavljena.

U prvom saopštenju nakon upada huligana u Staru Kapetaniju, Ministarstvo je praktično u istu ravan stavilo odgovornost nasilnika i autora uništenih radova, što je izazvalo opravdane kritike u javnosti, da bi u saopštenju objavljenom u nedelju otišlo korak dalje i svojstveno ovdašnjoj tabloidnoj štampi izvređalo i ponizilo urednika nedeljnika Vreme Filipa Švarma.

Pod znakom ove državne institucije poslednjih meseci izdato je nekoliko veoma spornih saopštenja i reagovanja, u kojima se, ne birajući reči, obračunava sa kritičarima rada Ministarstva, da bi ta negativna tendencija dostigla vrhunac protekle nedelje.

Smatramo da nije dovoljno što se predsednica tehničke vlade i mandarka za sastav nove, Ana Brnabić, ogradila od saopštenja objašnjenjem da nije bilo usaglašavanja sa Vladom, jer je ne oslobađa odgovornosti, kao ni nekadašnjeg premijera i aktuelnog predsednika Republike Aleksandra Vučića, za lošu kadrovsku politiku i tolerisanje brojnih ispada ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića tokom mandata. Nadamo se da će Ana Brnabić biti opreznija pri izboru novog ministra ili ministarke u ovom veoma bitnom i osetljivom resoru.

Novinarska i medijska udruženja zahtevaju od Ministarstva kulture i informisanja hitno povlačenje neprimerenih saopštenja i javno izvinjenje umetnicima, novinarima i javnosti, i ovo je verujemo prilika za novog ministra ili ministarku da na prvom koraku pokaže da će se razlikovati u obavljanju javne funkcije od Vukosavljevića i da će značajno ubrzati rad na Akcionom planu za novu Medijsku strategiju i potom na izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima.

U nastavku možete pristupiti spornim saopštenjima izdatih u ime Ministarstva kulture i informisanja:

Saopštenje Ministarstva kulture i informisanja u vezi sa izložbom u Umetničkoj galeriji „Stara kapetanija” u Zemunu

Reagovanje Sektora za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije na sramno saopštenje ANKSS, ULUS-a i SULUV-a

Reagovanje Ministarstva kulture i informisanja na izjavu Nebojše Romčevića

Saopštenje Ministarstva kulture i informisanja povodom pokretanja peticije grupe psihologa i psihijatara

Saopštenje za javnost Ministarstva kulture i informisanja povodom sramne izjave Filipa Švarma na N1

Nezavisno društvo novinara Vojvodine – licemerje i dvostruki aršini