Mobilni timovi za inkluziju Roma u Boru

Grad Bor uključen je na projektu „Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima”. Formiran je mobilni tim koji je sa terena sakupio podatke o najugroženijim romskim porodicama koji žive u neuslovnim naseljima. U Boru romske porodice žive po obodu rudnika u kolektivnim zgradama i radničkim barakama gde se nije godinama uređivalo. Mobilni tim je prepoznao šta je potrebno raditi i na podizanju svesti kod Roma da se i oni uključe u proces unapređenja svog života i preuzmu odgovornost za svoj život.

“Problemi koje smo na terenu prepoznali po prioritetu rešavati i svaka ustanova daće svoj plan rešavanja problema romskih porodica. Cilj mobilnog tima je da se romske porodice odgovorno uključe u rešavanje problema, kako bi porodicama poboljšali položaj u svim oblastima.” Rekla nam je Mirjana Žikić koordinator Mobilnog Tima.

Mobilni timovi pružaju zajedničku i koordinisanu pomoć i podršku pojedincima i porodicama, ispituju potrebe romske zajednice, promovišu i pomažu uključivanje Roma u društveni život zajednice, predlažu aktivnosti za unapređenje položaja Roma, promovišu interkulturalnost i doprinose upoznavanju stanovništva sa romskom zajednicom. U Boru su se ovog teškog zadatka latili i formirali Mobilni tim: Mirjana Žikić (koordinator) i Ljubinka Jelić iz Gradske uprave Bor, Bojan Marković, Nacionalna služba za zapošljavanje, Violeta Stepanović, Centar za socijalni rad Bor, Sinanović Marina, zdravstveni medijator,  Dom zdravlja Bor, Saša Kamenović, pedagoški asistent, OŠ Vuk Karadžić, Albert Eminov, pedagoški asistent, OŠ Sveti Sava, Jelena Jankovec, predškolska ustanova Bambi, Vladimir Šainović, andragoški asistent iz OŠ Vuk Karadžić i romski  koordinator Emil Demiri.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je 11. marta 2019. godine uručila 30 automobila i računara gradovima i opštinama koje imaju formirane mobilne timove za inkluziju Roma, a u cilju podizanja njihovog kapaciteta i adekvatnog funkcionisanja. Vozilo Fiat Tipo i računar koji je donirala Evropska unija u okviru Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ dobio je na svečanosti u Palati  Srbija i Mobilni tim grada Bora.

Tada je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da će dodela automobila i računara mobilnim timovima koji se bave inkluzijom Roma omogućiti bolje i lakše ostvarivanje usluga namenjenih romskoj zajednici.

„Te usluge odnose se na socijalnu zaštitu, zdravstvo, zapošljavanje i druge oblasti. A vozila će predstavnicima lokalnih samouprava pružiti priliku da posete i one pripadnike romske zajednice koji žive u veoma udaljenim mestima“, rekao je tom prilikom Fabrici, dodavši da je “jedna od osnovnih vrednosti EU socijalna inkluzija, solidarnost, kao i pomoć najugroženijima, a da je romska zajednica među najugroženijim populacijama u Srbiji i zato zaslužuje posebnu pažnju.”

Zadatak Mobilnog tima je da poveže institucije i ustanove sa romskim porodicama a posebno osnaži devojke i žene, pomogne im da ostvare svoja prava i da ukaže na neuslovnost stanovanja i pomogne u njegovom  rešavanju.

Mobilni tim ovim projektom „ Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima – Stanovanje Roma“ operativnim planom isplaniraće lokalne mehanizme i proritete za pomoć romskim porodicama u Boru.

Posebno je na lokaciji čiji je vlasnik Grad Bor, ul. J.Dučića  projektovana zgada sa 56 stanova. Porodice koje treba preseliti (nisu sve Romske) žive u barakama koje su neuslovne, iz ul. K.Kopernika br. 3-5, 7.juli br 52 kao i V.Jugoslavije 2 reda do same ivice Starog borskog kopa.

Podrška Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Stalne konferencija gradova i opština (SKGO) i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) dodelili su 36 ugovora gradovima i opštinama koji su dobili grantove u okviru Komponente 2 Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“. Ukupna vrednost Grant šeme je dva miliona evra, vrednost grantova od 40 do 60 hiljada evra, a trajanje projekata od 9 do 15 meseci. Program realizuje SKGO, a finansira Evropska unija.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Svetozar Aleksov izjavio je da je Srbija nacionalni okvir za inkluziju Roma omogućila usvajanjem Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine.

„Ove godine smo u okviru ovog projekta EU već opremili 30 timova za socijalnu inkluziju Roma, a sada će oni moći da i operativno sprovode planirano“, rekao je Aleksov. Ukazao je i da je udeo Roma u ukupnom broju nezaposlenih u Srbiji dvostruko veći od njihovog udela u broju stanovnika, pa se broj Roma evidentiranih kod nacionalne službe za zapošljavanje kreće već nekoliko godina oko 25.000, što, kako je dodao, znači da je potrebna dodatna motivacija mladih iz ove populacije da aktivnije traže posao na legalnom tržištu rada.

Novac iz projekta investiran i u osnivanje zajedničkih mobilnih timova za inkluziju Roma koji su sastavljeni od pet članova koji se bave problemom inkluzije Roma na lokalnom nivou, a u njihovom sastavu su opštinski romski koordinatori, pedagoški asistenti, zdravstveni medijatori, kao i predstavnici centara za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Ipak, ohrabruje lagani, ali konstantni porast broja Roma koji se zapošljavaju svake godine, a koji je prešao broj od 5.000 godišnje“, naveo je Aleksov. On je naglasio da država želi da promeni sliku Roma kao sakupljača sekundarnih sirovina, kao i da suzbije autostigmu kod mladih Roma.

„Radimo na izmenama Zakona o zabrani diskriminacije, koja će biti usvojena do kraja godine, a Romi će imati svoje mesto i u novoj strategiji prevencije i zaštite od diskriminacije, čija je izrada u toku“, rekao je Aleksov.

O značaju uključivanja Roma u rad lokalnih medija razgovarali smo  na Sajmu Media Market, prilikom posete štandu Lokal Presa  Državniog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Svetozara Aleksova. Aleksov je pozvao lokalne medije da konkurišu na konkurse kod Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Grant šema podržava projekte koji imaju za cilj jačanje položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz implementaciju prioritetnih nacionalnih i lokalnih strateških mera u oblasti zapošljavanja, borbe protiv diskriminacije i promocije ravnopravnosti romske populacije.

U okviru Partije 1: Inicijativa za aktivno zapošljavanje romskog stanovništva, predviđena sredstava u iznosu od 1,4 miliona evra za zapošljavanje romskog stanovništva dodeljena su sledećim lokalnim samoupravama: Zemun, Stari grad, Odžaci, Bač, Vranje, Novi Sad, Smederevo, Vladičin Han, Požarevac, Niš, Novi Pazar, Veliko Gradište, Vršac, Opovo, Novi Beograd, Valjevo, Vrnjačka Banja, Apatin, Bela Palanka, Požega, Crveni Krst – Niš, Kraljevo, Zvezdara i Žabalj.

U okviru Partije 2: Borba protiv diskriminacije i promovisanje ravnopravnosti romskog stanovništva, predviđena sredstva u iznosu od 600 000 evra za projekte koji podržavaju borbu protiv diskriminacije i  unapređuju ravnopravnost romskog stanovništva dodeljena su sledećim lokalnim samoupravama: Pirot, Kragujevac, Koceljeva, Prokuplje, Šabac, Bor, Doljevac, Bačka Palanka, Novi Sad, Lebane, Smederevska Palanka i Subotica.