Medijska koalicija traži formiranje nove komisije za ocenu medijskih projekata u Nišu

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, UNS, NDNV, ANEM, LP) izražava nezadovoljstvo i zabrinutost zbog namere Grada Niša da se i ove godine značajan iznos novca iz gradskog budžeta raspodeli na nedovoljno transparentan način. Istovremeno, Koalicija podržava odluku svog predstavnika Petra Jeremića da istupi iz stručne komisije Niša za ocenjivanje medijskih projekata zbog nepristajanja ostalih članova komisije da vrednovanju projekata u svojstvu posmatrača prisustvuje i predstavnik Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), nezavisnog tela lokalne samouprave za borbu protiv korupcije.

Podsećamo da je Niš raspisao 8. februara 2016. raspisao konkurs za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada. Konkursom je predviđeno da se medijski projekti u javnom interesu sufinansiraju sa ukupno 68, 2 miliona dinara iz niškog budžeta.

Za članove stručne komisija za ocenjivanje medijskih projekata imenovani su Petar Jeremić (predlog Koalicije novinarskih i medijskih udruženja), Vladeta Radović (predlog Društva novinara Niša) i Dragoljub Gajević (medijski radnik, na lični predlog). Pored Jeremića, na listi zajedničkih kandidata Koalicija bili su i Vukašin Obradović (NUNS) i Mitko Jakovlevski (ANEM), koji nisu izrabrani.

Na prvom sastanku, u subotu 26. marta, članovima komisija saopšteno je da je LAF zvanično zatražio da njihov predstavnik prisustvuje radu komisije. Ovom zahtevu usprotivio se Dragoljub Gajević dok je Petar Jeremić tražio da se LAF-u omogući prisustvo sastancima komisija, bez učestvovanja u ocenjivanju i odlučivanju. Treći član komisije Vladeta Radović pokušao je da nađe kompromisno rešenje. Zanimljvo je da su u ovom razgovoru učestvovali i načelnik Gradske uprave za kulturu Nebojša Stevanović, i gradski većnik Milan Pešić koji je bio izričito protiv zahteva LAF-a, što posebno čudi jer je reč o antikoprupcijskom telu lokalne samouprave. Suočen sa očiglednim neslaganjem komisije o ovom potpuno legitimnom zahtevu LAF-a, Petar Jeremić je saopštio da podnosi ostavku na mesto člana komisija i napustio sastanak.

Koalicija poziva načelnika Uprave za kulture Grada Niša Nebojšu Stevanovića da poništi rešenje o imenovanju stručne komisije i imenuje novu komisiju, poštujući kriterijume propisane zakonom i Pravilnikom Ministarstva kulture i informisanja. Koalicija smatra i da upravo načelnik Stevanović treba da odluči o zahtevu LAF-a, a ne da tu odluku prepušta komisiji.

Takođe, smatramo da, s obzirom na iznos sredstava za sufinansiranje medijskih projekata, najveći do sada opredeljen na jednom lokalnom konkursu, i veliki broj projekata koje treba vrednovati, komisija treba da bude sastavljena od pet članova.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS

Udruženje novinara Srbije – UNS

Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV

Asocijacija nezavinsih elektronskih medija – ANEM

Asocijacija nezavisnih lokalnih izdavača Lokal pres – LP

Beograd-Novi Sad-Kragujevac 28.03.2016.