Kragujevac: Konkurs zavisi od punjenja budžeta

Iako je puna tri meseca prošlo od kako je poništen javni poziv za sufinansiranje medijskih projekata, u Kragujevcu i dalje nema novog konkursa. Dok nadležni objašnjavaju da sve zavisi od punjenja budžeta, mediji se bore da prežive

Na konkursu objavljenom krajem maja, u Kragujevcu je planirana raspodela 10 miliona dinara, ali isključivo za projekte medijia registrovanih na teritoriji grada. Da je ovakav uslov u suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, nadležne u gradskoj upravi odmah je upozorila Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i pozvala ih da tu nepravilnost otklone. Uprkos obećanju, to se nije dogodilo, pa medijska koalicija nije predložila svoje kandidate za članove konkursne komisije. Pošto nije ni oformljena, Gradsko veće sredinom jula poništava javni poziv. Nakon toga, pomoćnik gradonačelnika zadužen za informisanje, Obrad Turković, u više javnih nastupa najavljuje da će vrlo brzo biti raspisan nov konkurs i to bez ograničavajućeg uslova. Međutim, par meseci kasnije, polemišući sa opozicijom na skupštinskoj sednici, gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić, napominje da će javni poziv biti raspisan, ali na isti način kao i prethodni, a medijsku koaliciju označava kao glavnog krivca za poništavanje konkursa. Do sredine oktobra, međutim, grad Kragujevac nije objavio ponovljen javni poziv za sufinansiranje medijskih projekata.

Govoreći o ovoj temi za kragujevačku televiziju Kanal 9, pomoćnik gradonačelnika zadužen za informisanje Obrad Turković je istakao da je suština priče da finansiranje medija bude realno.

„Mi želimo da finansiramo medije sa novcem koji imamo, a ne fiktivnim novcem koji ćemo napisati u budžetu ili raspisati neki konkurs, a nemamo ga. Mi želimo da budemo iskreni i da kažemo mi toliko imamo, toliko ćemo da raspišemo”, rekao je Turković.

Na pitanje ima li u budžetu para za informisanje on je odgovorio potvrdno, napomenuvši da će javni poziv svakako biti raspisan, ali kada se za to steknu formalni uslovi.

„Ne mogu da spekulišem terminima, jer sve zavisi od punjenja budžeta. Javni servis i javno informisanje nije ništa manje bitno za grad Kragujevac od „Čistoće”, „Zelenila”, socijalne zaštite ili asfaltiranja ulica. Shodno tome kako rešavamo svaki pojedinačni problem ravnomerno, tako na red dolazi i pitanje javnog informisanja”, objasnio je Turković.

Nema razloga posebno objašnjavati kako se ovakav odnos lokalne samouprave prema pitanju projektnog sufinansiranja odražava na funkcionisanje samih medija. Sem Radio televizije Kragujevac, koja se do okončanja procesa privatizacije redovno finansira budžetskim sredstvima, većina drugih medija bori se da preživi prepuštena sama sebi i prihodima sa osiromašenog marketinškog tržišta. U takvoj situaciji uspeh je pokriti tekuće troškove,dok su redovne plate za mnoge medijske radnike misaona imenica.

„U trenutnoj situaciji i okolnostima koje su još uvek u „eksperimentalnoj fazi”, Kragujevačke novine preživljavaju tako što su uvedene minimalne zarade, a sedmoro zaposlenih proglašeno je za tehnološki višak i upućeno na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Osim toga, novine se štampaju na manjem broju strana (24 umesto 32), a zbog smanjenja troškova bili smo prinudjeni i da promenimo štampariju”, navodi Gordana Božić, direktorka kragujevačkog nedeljnika.

Do kraja godine ostalo je oko dva i po meseca, pa je pitanje može li se u tom roku, sve i da danas bude raspisan nov javni poziv, sprovesti predviđena procedura i mnogo bitnije, koji se se projekti od javnog interesa mogu realizovati. Zbog toga bi grad Kragujevac mogao da posluži kao primer često spominjane tvrdnje medijskih radnika da je 2015. izgubljena godina. Puno je međutim onih koji smatraju da ni naredna neće biti mnogo bolja, odnosno da će trend gašenja lokalnih medija biti nastavljen.