Kragujevac finansira samo RTK

Gledanje prenosa sednica lokalnog parlamenta koštaće građane Kragujevca 4.680.000 dinara. Toliko je, naime, novca iz budžeta izdvojeno po osnovu ugovora koji je Grad Kragujevac sklopio sa lokalnom Radio televizijom Kragujevac, čiji je vlasnik nakon prošlogodišnje privatizacija postao kruševački biznismen Radoica Milosavljević.

Iz gradske kase finansiraće se i prenošenje „izjava od predstavnika odborničkih grupa i drugih predstavnika organa grada, zatim izveštavanje po pozivu sa sednica Gradskog veća i uzimanje izjava od članova gradskog veća i drugih predstavnika organa grada, kao i izveštavanje po pozivu sa ostalih događaja od značaja za rad organa grada“.

Naime, umesto da raspiše javni poziv, Gradska uprava za vanprivredne delatnosti Grada Kragujevca uputila je direktno dvema kragujevačkim televizijama, Radio televiziji Kragujevac i Televiziji „Kanal 9“, zahteve za davanje ponude za kupovinu televizijskog vremena i programa. Ponuda RTK prihvaćenja je kao finansijski povoljnija.

Kako je čitav postupak bio krajnje netransparentan Koalicija novinarskih i medijskih udruženja najoštije je protestovala zbog ovakve odluke Grada Kragujevca. Poslovno udruženje Lokal pres, koje je deo koalicije, istovremeno je od Grada Kragujevca po osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja zatražilo kopiju ugovora sa RT Kragujevac i odluku Gradskog veća kojim se odobrava sklapanje ugovora sa ovom lokalnom televizijiom.

Iz dokumenata koje je Gradska uprava za vanprivredne delatnosti dostavila vidi se da je Gradsko veće je ovakvu odluku donelo pozivajući se na član 7. Zakona o javnim nabavkama, kojim je utvrđeno da se odredbe ovog zakona ne primenjuju na kupovinu, razvoj, produkciju ili koprodukciju radio i televizijskog programa ili vremena za emitovanje programa.
Podsećamo, lokalna samouprava Kragujevca u 2015. godini nije izdvojila nijedan dinar za finansiranje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Praktično, sva sredstva iz budžeta opredeljena za javno informisanje slila su se prošle godine na račun jednog jedinog odabranog medija – Radio televizije Kragujevac.

Takva praksa nastavljena je i u 2016. godini. Grad Kragujevac još uvek nije raspisao konkurs za projektno sufinansiranje medija, ali istovremeni iznalazi načine da finansira Radio televiziju Kragujevac. Krajem januara 2016. Gradsko veće donelo odluku kojom odobrava sredstva Gradskoj upravi za imovinu, u iznosu od 7,8 miliona dinara, na ime troškova zakupa poslovnog prostora u prostorijama Radio-televizije Kragujevac, što ne bi bilo čudno, da te prostorije zapravo nisu gradske, ustupljene na korišćenje ovoj televiziji.