Evropski novinarski centar poziva medije da se prijave za grantove

Evropski novinarski centar (EJC) i Facebook novinarski projekt (FJP) pokrenuli su fond od tri miliona dolara za podršku stotinama lokalnih i regionalnih evropskih novinarskih organizacija.

 

Kroz glavni deo sredstava ovog fonda biće podržani angažman medija u zajednici, te će se rešavati hitne poslovne potrebe i olakšati izveštavanje o pandemiji koronavirusa. U dodeli grantova EJC će dati prioritet malim i srednjim medijima koji podržavaju zajednice koje su najviše pogođene krizom. Prijave će biti otvorene od četvrtka, 16. aprila, a novac će biti dodeljen kroz tri zasebna fonda.

 

Angažirajući fond

Grantovi po 5.000 evra za pomoć lokalnim medijima u uključivanju zajednica i njihovih kratkoročnih ili jednokratnih inicijativa vezanih za COVID-19. Na primer, ove potpore mogu se koristiti za pokretanje namenskog biltena, stvaranje grupe u zajednici, poduzimanje lokalnog proveravanja činjenica, izveštavanje o podacima bitnim za zajednicu, proizvodnju kratkog štampanog materijala ili organizaciju online događaja. Mogu se prijaviti i freelanceri i/ili grupe freelancera.

 

Fond za hitne slučajeve

Nepovratna sredstva od 10.000 i 25.000 evra usmerena su na pružanje konkretne finansijske podrške medijima za rešavanje trenutnih i kritičnih poslovnih potreba. Ova sredstva mogu se koristiti za nadoknadu izgubljenog prihoda od prodaje, finansiranje alternativne distribucije štampe, za pokrivanje ključnih organizacijskih troškova i za angažovanje freelancera koji će zameniti uposlenike za vreme bolesti.

 

Fond za inovacije

Nepovratna sredstva od 50.000 evra za podršku inovativnog i korisnog tehnološkog novinarskog izveštavanja o pandemiji, ili tehnološkim projektima sa potencijalom za razvoj. Ovi grantovi mogu se koristiti za olakšavanje saradnje između lokalnih izdavača, za detaljne projekte prikupljanja i baza podataka, za organiziranje pomoći unutar zajednica, za popunjavanje praznina u programima lokalnih televizija i za razvoj aplikacija za uključivanje lokalnih zajednica.

 

Linkovi za informacije: https://ejc.net/grants i https://www.facebook.com/journalismproject/