Koalicija za slobodu medija: Po kom kriterijumu Tanjug ulazi u prvu „evropsku novinsku redakciju“?

Koalicija za slobodu medija protestuje povodom informacije objavljene u medijima, a koja se tiče formiranja „prve evropske novinske redakcije“ od strane Evropske komisije i uključivanja Tanjuga u njen rad.

Prema dostupnim podacima, u pitanju je redakcija koja će biti sastavljena od izveštača 16 novinskih agencija u evropskim zemljama, sa radom i izveštavanjem o procesima u vezi sa Evropskom unijom bi trebalo da počne sredinom 2022. godine, a Srbiju će u toj mreži predstavljati Novinska agencija Tanjug.

Koalicija podseća da je Tanjug medij koji je prepoznat po bliskoj saradnji sa vladajućim strukturama u Srbiji. Osim što uživa povlašćeni položaj prilikom raspodele različitih budžetskih fondova, Tanjug je godinama radio uprkos uredbe Vlade Srbije.

Novinska agencija Tanjug, je trebalo da prestane sa radom u oktobru 2015. godine, čak i pet godina nakon tog roka poslovala je i emitovala informacije uz odobravanje iz vrha vlasti.

A nakon pravnih akrobacija, brend Tanjug prelazi u vlasništvo firme Tačno, estradnog umetnika Željka Joksimovića, i to na deset godina.

Pitamo Evropsku komisiju, kako je moguće da je spremna na saradnju sa Tanjugom koji je plasirao netačne informacije u interesu političara i stranaka, a ne tačne vesti u korist građana?

Kako je moguće da je Tanjug deo dugoročnog projekta vrednog 1,76 miliona eura, a da je reputacija te agencije duboko narušena jer je direktno učestvovala u urušavanju demokratije?

Kako je moguće da Evropska komisija finansira upravo onu redakciju koja je odgovorna za proizvodnju dezinformacija, za učešće u javnim hajkama protiv kritičara sadašenje vlasti i za srozavanje profesionalnih i etičkih standarda profesije?

Koalicija za slobodu medija poziva učesnike projekta da preispitaju odluku i sagledaju sve činjenice vezane za rad ovog medija, i da razmisle da li će informacije koje budu plasirali u pomenutoj evropskoj mreži i dalje biti relevantne i poželjne.

Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Koalicija za slobodu medija
Novi Sad, Beograd, Kragujevac, 30. novembra 2021.