Koalicija: Na drugom konkursu u Rumi ipak nova komisija

Opština Ruma je, krajem jula, raspisala drugi poziv za sufinansiranje projekata iz opštinskog budžeta u oblasti javnog informisanja. Sredstva koja se po ovom pozivu dodeljuju deo su sredstava koji su već opredeljena na konkursu iz marta ove godine, a koje je jedan od korisnika vratio. Iz opštine su nam rekli da je u pitanju novac koji nije iskoristila „Sremska TV“, jer je za iste projektne aktivnosti sredstva dobila i od Ministarstva kulture i informisanja na ovogodišnjem konkursu.

 

Odluka da se raspiše novi konkurs za nedodeljena sredstva, a ne da se ona vraćaju u opštinski budžet, svakako je dobra. Sporno u odluci Rume u drugom pozivu, međutim, bila je prvobitna ideja da komisija iz prethodnog konkursnog ciklusa odlučuje o dodeli sredstava i u ovom. Iz opštine su to rešenje pravdali tvrdnjom da je u pitanju praktično isti konkurs, samo drugi poziv, jer se dodeljuju ista sredstva, ali su pre nekoliko dana, posle konsultacija sa Koalicijom novinarskih i medijskih udruženja, ipak odlučili da raspišu javni poziv novinarskim i medijskim udruženjima za predloge novih članova komisije.

 

Ovakva situacija inače nije precizno regulisana Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, i jedino što joj je slično jeste odredba pravilnika koja kaže: „Ako sredstva opredeljena za konkurs nisu u celosti raspodeljena, organ iz stava 1. ovog člana može da raspiše novi konkurs za raspodelu preostalih sredstava do kraja iste kalendarske godine“ (član 4. stav 2). Ako se čak i za višak neraspodeljenih sredstava predviđa mogućnost raspisivanja novog javnog konkursa, onda je potpuno jasno da bi tako moralo da bude i za druga, pa i vraćena sredstva. U slučaju Rume bitna je činjenica da sredstva nisu raspoređena, a nebitno je što je do toga došlo usled odustanka jednog od pobednika na konkursu.

 

U vezi sa slučajem Ruma pravnici Koalicije ističu: „Kad god ima sredstava za projektno sufinansiranje, bez obzira da li su u pitanju inicijalna, preostala ili vraćena sredstva, treba da se raspisuje novi konkurs i bira nova komisija bez obzira na identičnost predmeta konkursa, jer smo i do sada videli da je predmet uglavnom prepisan iz Zakona ili Pravilnika“.

 

U martu ove godine konkurs u Rumi bio je bitan zbog otkrivanja nepravilnosti pri izboru članova komisije. Naime, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je tada upozorila lokalne samouprave i javnost na to da su u pojedinim opštinama i gradovima članovi konkursnih komisija imenovani na predlog asocijacija koja nema pravo da predlažu kandidate, a to je stručnoj javnosti nepoznata Asocijacija elektronskih medija Vojvodine (AEMV). Koalicija je uvidom u registar Agencije za privredne registre ustanovila da je pod matičnim brojem AEMV-a registrovano privredno društvo, koje na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima nema pravo predlaganja članova komisije. Koalicija je o ovom slučaju obavestila i Ministarstvo kulture i informisanja.

 

Rok za podnošenje prijava na novi konkurs u Rumi je istekao 13. avgusta i u roku od 90 dana predsednik opštine će na predlog komisije odlučiti o izboru projekata koji će se sufinansirati iz opštinskog budžeta. Sada će se ipak na komisiju čekati još malo, jer je novi javni poziv raspisan 12. avgusta i ističe za 15 dana.