Kako se ovde brzo smrkava

Zoran Milekic, predsednik SO KucevoNa prošlogodišnjim lokalnim izborima u Kučevu skupštinsku većinu formirali su SRS, DSS, SPS i grupa penzionera (23), dok opoziciju sačinjavaju odbornici DS, Nezavisne liste, SPO, PSS i JS (20); predsednik opštine je Zoran Milekić (SRS), a predsednik Skupštine opštine je Darinka Bogdanović Petrović (DSS). Od januara 2005. novinari lista „Novi dan” su uskraćeni čak i za obaveštenje kad Skupština zaseda, o pristupu drugim informacijama nema ni govora

Nekad bilo…. Za vreme vladavine socijalista, do 2001. godine, kada je lokanu vlast preuzela Demokratska stranka, novinari našeg lista nisu mogli ni da priđu zgradi Skupštine opštine, a kamo li da, na bilo koji način, dobiju informaciju od lokalne samouprave značajnu za javnost. Dovijali smo se kako smo znali i umeli, snabdevali se skupštinskim materijalima od malog broja opozicionih odbornika, a sa pojedinih važnih sastanaka, na koje nismo bili pozivali, ali smo pokušavali da uđemo, ili su oni tog trenutka bili zatvarani za javnost ili su nas bukvalno izbacivali napolje. Preživeli smo. Za to vreme bili smo dva puta tuženi za klevetu i uvredu, ali su tužioci, pred našim dokazima, na kraju odustali od tužbe, zahvaljujući dokumentaciji koju je, na naš zahtev, SUP Kučevo ustupio sudu.

Za vreme izbora, u jesen 2000. godine, predsednici biračkih odbora iz redova SPS-a zabranjivali su našim novinarima da prate tok izbora i da fotografišu. Bilo je to strašno vreme kroz koje su svi nezavisni mediji prošli, na ovakav ili još drastičniji način

Da samo napomenemo da je „Novi dan”, kao jedna od prvih privatnih novina u Srbiji, osnovan 4. maja 1994. godine, i od tada izlazi u kontinuitetu, eto već 11 godina. Sa velikim mukama zbog ograničenog tržišta i, naravno, večitog nedostatka novca, ali redovno izlazi.

….Vladavina DS-a. Demokratska stranka je bukvalno otela vlast od socijalista, koji su je mirno predali, u januaru 2001. godine, podneli ostavke na odborničke mandate i u dopunskim izborima od 18 odborničkih mesta DS osvojili je 15 (DSS 2, SRS 1 odbornika) i sada sa svoja 33 odbornika komotno držala lokalnu vlast do zadnjih lokanih izbora. Bila je to prva neokomunistička lokalna vlast u Kučevu posle 56 godina!

Jedna od prvih tačaka u izbornom Progradmu DS-a bila je potpuna javnost rada lokalne samouprave. To svoje predizborno obećanje su potpuno ispunili. Našim novinarima su se vrata lokalne samouprave prvi put širom otvorila. Ne samo da smo redovno pozivani na sednice Skupštine, dobijali kompletan materijal, svaka četiri meseca objavljivali izveštaj o stanju budžeta, već smo mogli da prisustvujemo svom sednicama Izvršnog odbora, svim skupštinskim telima, upravnim odborima javnih preduzeća. Nije postojala informacija, od značaja za javnost, koja nam nije bila stavljena na raspolaganje.

Tako smo bili u prilici da dobijemo kompletan izveštaj republičkog budžetskog inspektora, na osnovu koga smo objavili tekst „Ćevap po ćevap, milionče”. U njemu smo, na dokumentovan način, pojedinačno razobličili kako su čelni ljudi lokalne samouprave i vrha lokalnog SPS-a arčili pare iz budžeta po kafanama na reprezentaciju, plaćali „spontane” odlaske na mitinge SPS-a, kao da je to Alaj-begova slama, a u isto vreme toliki iznos para uskratili su školama za materijalne troškove, đačke stipendije, prevoz učenika, čak su potrošili i namenske pare za izbeglički kamp i, plus svega, ostavili dug od 24 miliona dinara.

Kada su se SPS, JUL i SRS, uz pomoć DSS-a i „veštačkim disanjem usta na usta”, vratio iz mrtvih, njihovi okuraženi bivši lokalni moćnici tužili su našeg glavnog urednika i pisca pomenutog teksta za klevetu i objavljivanje fotografija u listu „Novi dan”. Opštinski sud u Kučevu, posle više od godinu i po dana trajanja procesa, oslobodio je našeg glavnog urednika, što je potvrdio i Okružni i Vrhovni sud. Bivši predsednik opštine ni do dana današnjeg nije platio svoj deo sudskih troškova, mada je Opštinskom sudu uplaćena taksa za prinudnu naplatu.

Ni demokratska vlast u Kučevu nije bila bez grešaka, o njima smo, naravno, pisali i vodili žestoku polemiku sa tadašnjim predsednikom opštine. To, naravno, nije imao nikakvog uticaja na naše novinare i pristup informacijama.

…. Ponovilo se. Mnogo je razloga koji su uticali da DS na minulim lokalnim izborima izgubi vlast u opštini i da lokalnu vlast osvoje radikali, prvi put od kako je Kučevo postalo sresko mesto, ali je svakako ključni razlog što se DS, neposredno pred izbore, podelio. Tada je DS napustilo mnogo aktivnog članstva i jedan broj mesnih odbora, među njima i nekoliko najuglednijih i najuticajnijih ljudi, koji su bili i osnivači stranke u Kučevu, a zbog neslaganja oko kandidata za predsednika opštine, ali i stava OO DS da se na listi ne nađu istaknute nestranačke ličnosti, što je kasnije povučeno. Tako je stvorena Nezavisna lista, koja osvaja 4 odbornička mandata, a lista DS 11. Tada radikali prave koaliciju, koju sačinjavaju SRS (13 odbornika), DSS (4), SPS (3), penzioneri (2), „kupuju” jednog odbornika sa liste „Jedinstvena Srbija”, i tako prave tesnu većinu od 23, dok opozicija ima 20 odbornika.

Od početka januara 2005. godine, za novinare našeg lista ponovo su se zatvorila sva vrata lokalne samouprave. Kako nas ne obaveštavaju, više ni telefonom, za termin održavanja sednica Skupštine, nismo upoznati ni kada su zakazane. O tome šta i kako radi Opštinsko veće ili skupštinski organi nema nikakvih zvaničnih informacija nit ih naši novinari mogu dobiti.

A sve je počelo konstitutivnom sednicom, koja je održana na klasičan radikalski način, na silu i potpuno nezakonito. O tome, ali i o sramnom skidanju imena Đorđa Marjanovića sa centra za kulturu, Peticiji građana koji su protiv takvog vandalskog čina i pokušaju skidanja spomen ploče i imena Plato dr Zoran Đinđić pišemo opširno i dokumentovano već četiri broja. Uspeli smo našim tekstovima da animiramo kompletnu srpsku javnost, preko pisanih i elektronskih medija u Beogradu. To je pogodilo i uvredilo naročito predsednika opštine ali i kompletnu vladajuću koaliciju.

Pozivajući se na Poslovnik o radu, pismeno smo zahtevali od predsednice SO Kučevo da uvede institut akreditacije novinara i pismeno nas o tome izvesti, kako bi akreditovali novinara, pa neka nam napismeni kažu da nam ne daju akreditaciju, ali odgovora nema skoro dva meseca. Uputili smo pismo i načelniku Opštinske uprave, pozivajući se na Zakon o informisanju i Zakon o slobodnom pristupu informacijama – ponovo bez rezultata. Tražili smo intervju od predsednika opštine, poslali pismena pitanja – ni glasa. Lično nam je rekao da je pitanja bacio u koš zato što smo mu rekli da nikada i niko nije na tražio pitanja za intervju unapred! Objasnili smo mu da može da autorizuje tekst – bez uspeha! Tako je Zoran Milekić prvi predsednik opštine Kučevo posle 1995. godine koji, posle izboran, nije dao intervju našem listu.

Ne očekujemo da će se bilo šta, kada je javnost u radu SO Kučevo i odnosa lokalne samouprave prema našem listu promeniti na bolje. Ali, zato, građani opštine Kučevo neće biti uskraćeni za informacije kako radi, šta radi i kako se ponaša lokalna vlast, kojoj je većina izašlih građana na izbore poverila upravljanje i narodnom kasom i našim životima.

Kada smo osnivali naš list, pre 11 godina, sasvim ciljano smo mu dali ime „Novi DAN”, u nadi da će uskoro zaista svanuti neki očekivani novi dan. Poverovali smo, naivno, da je to jutro svanulo 6. oktobra 2000. Nažalost, od 12. marta 2003. u Srbiji ponovo ne sviće. Bože, kako se ovde brzo smrkava!