Kako da izgledate dobro ako se uključujete Skajpom u program

Zbog zabrane kretanja i putovanja, ovih dana gledamo mnoštvo intervjua pa i celih televizijskih emisija u koje se učesnici uključuju od kuće, Skajpom, Fejstajmom ili nekom sličnom aplikacijom. Koje su najčešće greške koje pravimo, odnosno kako da svoje učešće u razgovoru učinimo najkorisnijim?

Stavite kameru i uređaj u dobar i stabilan položaj

Kamera treba da vam bude u visini očiju. Ako nemate stativ, podmetnite knjige do potrebne visine. Ako koristite telefon, okrenite ga da odgovara televizijskom ekranu, nikako ga ne uspravljajte. Neka bude stabilno namešten, ne sme da se ljulja ili prevrne usred vašeg govora.

Vodite računa o onome što se vidi iza vas

Izaberite pozadinu koju možete da kontrolišete, bez previše detalja i bilo čega što skreće pažnju. Niko ne sme da hoda iza vas, izbegavajte ogledalo u kadru ili vrata na koja neko može iznenada da uđe.

Odeća ne treba da bude šarena ili karirana, najbolja je jednobojna i u kontrastu sa pozadinom.

Opomenite ukućane da ne dižu buku i da vam ne smetaju ili se zaključajte.

Kadar neka bude kao slika za ličnu kartu

Oči treba da vam budu u gornjoj polovini ekrana, otprilike na dve trećine od donje ivice. Između vrha glave i gornje ivice ekrana ne treba da bude slobodnog prostora.

Priključite mikrofon i prinesite ga ustima

Mikrofon sa slušalicom (hendsfri) odlično je rešenje jer je blizu usta. Mikrofon na kompjuteru ili telefonu snima ceo prostor, te vaš glas odjekuje ili sakuplja previše neželjenih šumova.

Ako treba, prinesite mikrofon ustima da se bolje čujete. Pobrinite se da niko ne viče u okolini, isključite notifikacije i sve druge zvukove koji bi mogli da vas ometaju.

Gledajte pravo u objektiv

Gledajte u oko kamere, sagovornik je u kameri, a sagovornika gledate u oči. Ne lutajte pogledom po prostoru, delovaćete dekoncentrisano i nezainteresovano. Možete da gledate u ekran kompjutera ili telefona, ali je mnogo bolje da gledate pravo u kameru.

Mirujte u kadru

Koliko god da ste nervozni, pokušajte da se ne pomerate i gestikulirate. Uhvatite jednom šakom kažiprst druge ako ne znate šta ćete sa rukama. Internet može iznenada da se uspori, a ako se pomerate, slika će biti mutna.

Izvor: Zoran Stanojević, novinar RTS-a