Izazovi transformacije tradicionalnih medija u digitalnom dobu

Tema ovogodišnje godišnje Skupštine koja je održana u Vrnjačkoj Banji  obuhvatila je dileme, potrebe i iskustva lokalnih medija u periodu transformacije tradicionalnih medija.

 

Uvidničarka na okruglom stolu  bila je Jovanka Matić, jedna od autorki istraživačkog izveštaja “Digitalne kompetencije novinara“ .

Prisutnima ukazala na potrebe novinara u Srbiji za određenim vrstama obuka i osnaživanja. Novinari su se izjasnili da je u ovom trenutku najpotrebnije organizovati  obuku za veb dizajn i digitalni marketing. Ove potrebe, primetila je,  verovatno ukazuju na stvaranje novog zanimanja koje je neohodno u medijskoj delatnosti.

U svom izlaganju osvrnula se i na prakse i potrebe medija u svetu. Ona je ukazala na potrebu da lokalni mediji imaju jasnu organizacionu strukturu, da svoje radne biografije učine dostupnima publici, i da multimedijalni sadržaj zahteva veliki broj ponuđenog sadržaja.

Na okruglom stolu učestvovale su još urednice Jelena Marković /Centarpress/ i Jelena Božović /Kruševacgrad/ kao i Andrijana Maksimović direktorka Reči naroda iz Požarevca. One su govorile o svojim iskustvima  u realizaciji ideja malih lokalnih medija koje su sprovodile tokom protekle godine uz pomoć projektnih podrška.

Moderator okruglog stola bio je Zvonko Damnjanović /Novoknjaževačke novine/

 

Održavanje okruglog stola “Izazovi transformacije tradicionalnih medija u digiralnom dobu“ omogućeno je kroz aktivnosti projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih medija” koji je podržan od strane  National Endowment for Democracy (NED)