Gradski šerif i druge priče

Četiri meseca pre nego što će biti smenjen i suspendovan zbog batinjanja uhapšenog, ime komandira kovinske policije Slavka Stanišića pojavilo se, u sasvim drugom kontekstu, na naslovnoj strani Mog Kovina: prvi operativac kovinske policije nedeljama je zasipan telefonskim i pismenim pretnjama. Većina upućenih (možda pre svih njegove kolege) verovali su da je reč o pokušaju zastrašivanja posle obećanja da će Kovin skinuti s neslavnog trećeg mesta po broju registrovanih narkomana u Srbiji. Umesto toga, tri i po meseca kasnije protiv Stanišića krivičnu prijavu je podneo Vladimir Krstin, čovek sa podebljim policijskim dosijeom. Sudeći po tvrdnjama iz ove prijave i nezvaničnom svedočenju dvojice policajaca interventnog voda stvar se odigrala ovako.
Posle sitnog (uličnog) izgreda dvojica policajaca pokušala su da Krstina privedu u policijsku stanici i, umesto toga, dobili batine. Krstin je, navodno, jednom od njih oteo pendrek, kapu koja mu je ispala vratio na glavu i palicom ga tukao preko nje. O incidentu je, odmah, obavešten Stanišić koji je iz Pančeva stigao taman da pred vratima sudije za prekršaje dočeka policajce i izgrednika koga su priveli. Prve je, kao slabiće, izvređao na pasja usta, a Krstina pitao zašto je napao policajce i dobio ovakav odgovor: „Da se zna ko je ovde šerif”. Tvrdi se da je Stanišić, potom, uhapšenog uveo u susednu praznu prostoriju (matičara) i rekao da će „… sad zaista da se zna ko je ovde šerif”. Svoju kapu je, navodno, stavio Krstinu na glavu i pendrekom ga tukao preko nje dok ovaj nije pao. Prvi šerif je, potom, kažnjen zatvorom, drugi smenjivanjem i suspenziom.
Kovinska policija je, time, posle premeštaja načelnika OUPa Dragana Stojšića, ostala i bez komandira: na oba mesta u VD stanju rade zamenici.
Dugogodišnjeg kovinskog načelnika, naime, više od tri i po godine pokušavao je da smeni ovdašnji (tada vladajući) DOS. Opštinska skupština je u dva navrata, zvanično, od republičkih organa tražila njegovu smenu pozivajući se, pre svega na „loše rezultate u borbi protiv narkomanije”. Nezvanično, bilo je više pokušaja da se njegova smena izdejstvuje preko partijskih organa stranaka na vlasti, uz, dodatno, objašnjenje da mu kao osvedočenom socijalisti tu nije mesto. Stojšić je, međutim, s mesta načelnika pomeren početkom ove godine, posle raspada ovdašnjeg DOSa i pada republičke vlade.
Konkurs za upražnjeno mesto raspisan je proletos, svi rokovi su davno istekli, ali načelnik nije imenovan. Upućeniji tvrde da su razlozi ovoga puta politički – kandidata s najvećim izgledima već je pre dve godine predlagala Liga socijaldemokrata Vojvodine. U sadašnjoj konstelaciji političkih snaga Srbije to je, bez sumnje, ozbiljan hendikep.
VD stanje kovinske policije, tvrdi se ovih dana, postalo je i predmet političke trgovine. Posle septembarskih lokalnih izbora, naime, većinu u skupštini koja još nije konstituisana (sednica je prekinuta pošto je većina odbornika napustila salu) dobiće koalicija kojoj se prikloni šest odbornika Pokreta snaga Srbije. Gradski politički folklor sada upotpunjuje priča da se, uz neka direktorska i mesta u opštinskom veću, ovoj grupaciji nudi i mesto načelnika OUPa. Na njemu je, naime, viđen nekadašnji komandir policije koji je iz potpuno nejasnih razloga pre godinu i po dana naprasno premešten u Okružni MUP.
Jedna od posledica VD stanja u kovinskoj policiji, međutim, jeste činjenica da, već poduže, ovdašnji mediji i dopisnici ne mogu da dođu do informacija koje traže. Najčešći odgovor onog kome se obraćaju jeste da je nenadležan. Negdašnji portparol to odavno nije, a procedura za dobijanje informacija preko okružnog MUPa ponekad je beskonačna. Zahtev Mog Kovina da od nadležnih (ma ko to bili) dobije odgovor na šest ključnih pitanja (objavljen, potom, i u listu) baš ovih dana bi mogao da slavi rođendan.
Novinari su se dugo dovijali tako što su kao inicijalnu informaciju koristili dnevni policijski izveštaj koji se dostavlja lokalnoj samoupravi. Posle slučaja u kome je jedan odbornik u njemu označen kao krivac za saobraćajnu nesreću s teškim posledicama, postao je nedostupan medijima. Opštinsko rukovodstvo je tvrdilo da je novinarima uskraćen na zahtev policije, nenadležni u policiji da o tome nemaju pojma.
Nekoliko slučajeva koji su proteklih meseci intrigirali javnost (dva hapšenja i jedno prebijanje stranog državljana) u medijima su dobili oblik nagađanja. Jedno, po kome je lokalni policajac „provalio” akciju presretanja veće količine marihuane, izrečeno je javno u obliku pitanja. Nenadležni, očekivano, nisu odgovorili.