Diskriminacija medija na lokalu kao i prošle godine, autocenzura veća

Više od 90 odsto članica Poslovnog udruženja “Lokal pres” tokom 2020 i prvih šest meseci  2021. godine bilo je izloženo različitim vrstama pritisaka, pre svega, političkim, a potom slede ekonomski i administrativni. Ovo su rezultati istraživanja koje je sprovedeno od strane PU ‘’Lokal pres’’

Istraživanje o pritiscima na lokalne medije,  koje obuhvata period  od početka 2020. godine  do 30. juna 2021. godine pokazalo je da se percepcija urednika i novinara o stanju slobode medija  tokom  posmatranog perioda nije poboljšala u odnosu na rezultate istraživanja koje je  sprovedeno tokom 2019. godine. Na skali od 1 do 10 (gde ocena 1 predstavlja apsolutno nepostojanje medijskih sloboda, a ocena 10 potpuno postojanje), dve trećine ispitanika je ocenillo  slobodu medija u okruženju u kojem rade ocenom od  1 do 3.

Najčešći  pritisci kojima  su izloženi  lokalni mediji, članice PU ‘’Lokal pres’’ su,  izostanak poziva novinara na događaje, usmeravanje novca na “podobne” medije, dugo čekanje na tražene informacije, odbijanja lokalnih zvaničnika da daju izjave određenim medijima, otvaranje lažnih profila, otkazivanje komercijalnih ugovora, plaćanje visokih taksi na neosnovane tužbe protiv novinara, verbalne pretnje i omalovažavanja na društvenim mrežama…

Kao posledica  perioda  koji je obeležen pandemijom  COVID 19, povećala se autocenzura kod lokalnih novinara. Posebno zabrinjava podatak da se čak trećina ispitanika, iz straha za svoju bezbednost i egzistenciju medija u kojem rade, odlučila da anonimno učestvuje u ovogodišnjem  istraživanju. To je čak tri puta više u odnosu na prethodni period i  govori   o stanju slobode medija na lokalu  u ovom trenutku.

Sprovođenje Istraživanja je omogućila svojom podrškom Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED). Istraživanje sadrži i niz preporuka upućenih resornom Ministarstvu, lokalnim samoupravama, medijskoj zajednici, međunarodnim institucijama.

Celokupno istraživanje možete pogledati ovde.