Demolizam – demoliranje demagogije i populizma

Bežanje od odgovora i odgovornosti, arogantnost, nedoslednost, nepoštovanje sagovornika i, pre svega, želja da se stvori i što duže zadrži slika o sebi kao o nezamenljivom, stručnom, poštenom i punom vrlina, opšta su mesta u izjavama govornika na srpskoj javnoj i političkoj sceni. Između te očigledne, skoro providne namere da se zavede publika, to jest građanstvo, i reakcije koja bi trebalo da usledi isuviše često postoji nesrazmera. Zato je nastao Popul(ar)istički rečnik demagogije – to je prostor za čitanje, analizu, komentarisanje, demaskiranje, kritiku javnog govora u Srbiji, i to od strane svih kojima je dosta ubeđivanja lažima, namernim ili nesvesnim logičkim greškama, prećutkivanjima – umesto argumentima.

 

Rečnik nudi alat – 17 kategorija populizma i demagogije u Srbiji – za prepoznavanje govora kojim političari i ostali pokušavaju da nas u nešto ubede, pa i da nas prevare. Služeći se ovim oruđem za demoliranje populizma i demagogije, svi posetioci interaktivnog sajta www.demolizam.rs mogu predlagati primere iz dnevne štampe, medija, onlajn izvora, analizirati ih i učestvovati u raspravama koje će se voditi. Tako će se na jednom mestu naći raznovrsni mehanizmi kojima govornici na javnoj sceni, a pre svih političari, obmanjuju građane, podstiču podele, prizivaju strah, lažnu nadu, bezbrižnost i – glasače.

 

Na osmišljavanju Rečnika radio je autorski tim Fonda za otvoreno društvo i saradnici iz organizacija građanskog društva širom Srbije. Na osnovu prikupljene građe biće objavljeno i štampano izdanje „Popul(ar)ističkog rečnika demagogije“ koje će sadržati najilustrativnije prikupljene primere.