Da zaštitimo decu od nasilja

Sporazum ima za cilj povećanje svesti građana Kraljeva o tome koliko je nasilje nad decom rasprostranjeno i koliko ga je teško iskoreniti, čak i uz saznanje da je dužnost svakog građanina da prijavi nasilje ukoliko ga primeti.

U Kraljevu je danas potpisan Sporazum o intersektorskoj saradnji u zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na području Kraljeva

Sporazum za cilj ima uspostavljanja efikasne saradnje između potpisnika Sporazuma u oblasti planiranja i realizacije preventivnih aktivnosti u zaštiti dece od nasilja. Potpisnici su: Osnovni i Viši sud u Kraljevu, Više javno tužilaštvosno, Prekršajni sud, kraljevačka Policijska uprava, Opšta bolnica „Studenica“ i kraljevački dom zdravlja, ovdašnja Školska uprava, aktivi direktora osnovnih i srednjih škola, Predškolska ustanova „Olga Jovičić Rita“, Centar za prava deteta i SOS Dečje selo Kraljevo.

„Dosadašnja saradnja sa institucijama Kraljeva se može opisati vrlo zadovoljavajućom, te se nadamo da će ovaj Sporazum poboljšati naredne akcije. Prvenstveno nam je cilj povećamo svest građana Kraljeva o tome koliko je nasilje nad decom rasprostranjeno i koliko ga je teško iskoreniti“, rekla je Svetlana Dražović, direktorka Centra za socijalni rad Kraljevo koja naglašava da je dužnost svakog građanina Kraljeva da prijavi nasilje ukoliko ga primeti.

Potpisivanjem ovog Sporazuma omogućeno je unapređenje operativnosti gradskih institucija u oblasti prevencije nasilja nad decom i njihovog zbrinjavanja odnosno zaštite prouzrokovane zlostavljanjem i zanemarivanjem dece na teritoriji grada Kraljeva.

Magdalena Kovačević