ALKOHOL I MLADI:Opijanje je problem, nije rešenje

Alkoholizam je sve rasprostranjeniji problem u društvu, a posebno je zabrinjavajuće to što mladi sve ranije počinju da konzumiraju alkohol i da se opijaju. Poražavajući je podatak da je mladima, uprkos zakonskim zabranama, alkohol lako dostupan u trgovinama i ugostiteljskim objektima

NAPOMENA: Imena su izmenjena za potrebe teksta

Mladi u sve većem broju, petkom, a najčešće subotom u večernjim časovima, konzumiraju razne vrste alkoholnih pića na javnim mestima, u klubovima i kafićima. Vrlo često maloletnici, iako je to protiv zakona, razne vrste alkohola i energetskih pića kupuju nesmetano u trgovinskim objektima.

Alkoholizam je veoma rasprostranjen problem u društvu, a, kako kaže klinički psiholog Živka Mićanović Cvejić, naročito je za naš kraj specifična tolerancija društva na alkohol.

– Zbog profila ličnosti, socijalnog stanja i psihički teškog perioda života kroz koji mladi prolaze, ali i zbog tradicionalnih shvatanja, sve češće se osobe u ranijem uzrastu odaju alkoholu. Treba napomenuti i da roditelji često na raznim vrstama proslava nagovaraju svoju decu da piju alkohol jer tako tradicija nalaže, a to je najčešće i prvi susret alkohola i mladih – kaže Mićanović Cvejićeva.

Prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja “Batut”, u proseku, prvo pijanstvo se doživljava sa 13 godina. Posledice redovnog konzumiranja alkoholnih pića jesu razdražljivost, nestrpljivost, apstinencijalne krize, a u najtežem slučaju, oni koji izuzetno često piju gube interesovanje za ljude i okruženje.

U Loznici istraživanje o navikama mladih u vezi sa alkoholizmom nije rađeno nekoliko godina, a poslednje je 2014. godine sprovelo Udruženje građana “Iskra – Loznica”. Istraživanjem je obuhvaćeno 450 đaka iz svih lozničkih srednjih škola, a rezultati su pokazali da mladi počinju da piju u sedmom ili osmom razredu, a da se prva pijanstva doživljavaju u prvoj i drugoj godini srednje škole. Zanimljiv je podatak da mladi iz ruralnih sredina alkohol konzumiraju više od mladih iz grada.

Grad Loznica je, inače, usvojio Akcioni plan za borbu protiv alkohola i psihoaktivnih supstanci. “Iskra” nizom edukacija pokušava mlade da upozori na štetnost alkohola i da ih preusmeri na pravi put, kaže Ljiljana Ranković, koordinator istraživanja iz “Iskre”.

Važno je imati na umu da je prošle godine zabeleženo više od hiljadu saobraćajnih nesreća u Srbiji u kojima su učesnici bili u alkoholisanom stanju.

– Kada izađem u grad subotom uveče, pijem alkoholna pića u velikim količinama i jako često se napijem. Svestan sam rizika koji alkohol i opijanje donose, ali mi to pomaže da zaboravim na probleme –  objašnjava sedamnaestogodišnji Nenad.

Njegov drug Aleksandar dodaje da uživa dok pije ali da mu svo to uživanje “presedne” u jutarnjim časovima kada ga sustignu mučnina i glavobolja. Granice koje su nekada postojale sada se brišu pa devojke poslednjih godina postaju sve sličnije muškarcima u uživanju u alkoholu.

– Često izlazim i dešava mi se da se napijem tokom izlaska, ali, kako ljudi kažu, jednom se živi, volim nekada da se opustim i uživam – objašnjava razloge za opijanje Magdalena (16).

Njena vršnjakinja Milena kaže da joj alkohol nije potreban za dobar provod i da izlazi svake subote, ali da uživa u raznim vrstama sokova i gaziranih pića.

Zabrinjavajući je podatak da, prema tvrdnjama naših sagovornika, nikada nisu naišli na problem prilikom kupovine alkohola u prodavnicama, ali ni u ugostiteljskim objektima. Zanimljiva je informacija da je u noćnim klubovima, i pored zakonskih zabrana i sve učestalijih kontrola pripadnika MUP-a u takvim objektima, alkohol najdostupniji maloletnicima.

Kada opijanje postane prevelik problem i preraste u zavisnost, neophodno je lečenje. Alkoholisanima se osnovna medicinska pomoć pruža u lozničkim zdravstvenim ustanovama, a zavisnost od alkoholizma uspešno se leči u Beogradu i Novom Sadu.

Uprkos tradiciji i običajima, alkoholizam je jako štetan, kako za organizam tako i za celokupnu zajednicu i to je problem ne samo kod nas, već i u najrazvijenijim državama.

Nikola Petrović

Tekst nastao u okviru “Letnje novinarske škole” Lokal presa i Dojče vele akademije