Ћеличанин поново међу најбољима

Главна награда међународног конкурса карикатуре „Александар Клас“ додељена Тоши Борковићу. Друга награда припала карикатуристи из Турске Муси Гимису, а трећа Горану Ћеличанину, који овиме наставља жетву медаља

 

На свечаности у холу новинске куће „Политика“ лауреатима су уручене награде 2. међународног конкурса карикатуре који носи име нашег познатог карикатуристе Александра Класа (1928-2002).

 

Главни и одговорни уредник „Илустроване политике“ Срђан Јокановић подсетио је да је тај лист, чије су странице обележиле карикатуре Класа, управо обележио 52 године постојаЊа. Он није очекивао да ће ове године одзив на конкурсу бити бољи него прошле године, али да се то ипак десило.

 

– Стигао је 601 рад од стране 201 аутора из 40 земаља света, што је фантастично и за конкурсе који трају деценијама. Верујем да је томе допринело име Александра Класа као и ангажман Политикине куће која је то организовала – додао је Јокановић.

 

Првонаграђени Борковић, који је до сада већ добио више десетина награда за карикатуре, стрипове и илустрације дечјих кЊига и направио 22 анимирана филма, рекао је да та награда за Њега има значај Оскара.

 

Друга награда припала је карикатуристи из Турске Муси Гимису (1963), а трећа Горану Ћеличанину (1960) из Варварина.

 

Наш познати карикатуриста Александар Каракушевић, познат под уметничким презименом Клас, рођен је у Скопљу, а гимназију је учио у Краљеву и Чачку. Са индексом београдског Архитектонског факултета у џепу запослио се у „Јежу“, једном од најугледнијих сатиричних листова на Балкану. Од 1958. године, од првог броја „Илустроване Политике“ па све до смрти био је уредник Њене рубрике „Смех“.