Шта ће бити с „Лептирићем?“

Иако најављени још у мају, радови на санацији вртића „Лептирић“ још нису кренули, а малишане и њихове родитеље у септембру су дочекала затворена врата и обавештење да ће бити размештени у вртићима „Пчелица“, „Звончић“ и „Наша радост“ * Родитељи револтирани условима, али и недостатком информација  о судбини „Лептирића“ * Вртић ће бити спреман за два месеца – верује директорка

 

– Имам двоје деце, једно је смештено код код Бувљака а друго код нове Пијаце. Смештени су у катастрофалним условима, јер ти вртићи имају свој капацитет. Мењају учионице, јако их је пуно, загушљиво је, нема довољан број кревета, спавају по струњачама, у ходницима преграђеним хармоника вратима – речи су једног од родитеља који су, затечени чињеницом да се ни после два месеца не зна када ће започети реновирање вртића у коме још од априла две учионице нису биле у финкцији због појаве влаге и подизања патоса, одлучили да реагују. – Наводно је кров пропао у олуји, али је вртић радио и у јулу и у августу. Слажемо се да има проблема, али је требало да се они реше преко лета, а не да нас дочекају са оваквом ситуацијом  – сматрају родитељи. Одговор од надлежних када ће бити започети (и завршени) радови, кажу, нису успели да добију. Речено им је да све зависи од локалне самоуправе,  а у овом тренутку нису сигурни ни да ли ће вртић Лептирић уопште више радити. 

Весна Живковић, директорка установе „Ната Вељковић“,  каже да ће, према њеним очекивањима, радови на реновирању „Лептирића“ бити  завршени за два месеца, а као разлог кашњења наводи оштећење крова приликом олује које је, како тврди, прекинуло процедуру јавне навбавке за санацију инсталација.

 

– Због подизања ламината у две васпитне групе у вртићу „Лептирић“, обратили смо се грађевинској инспекцији, крајем прошле године и након добијеног извештаја кренули смо у процедуру израде предмера и предрачуна који је сачинила Дирекција за урбанизам и изградњу у мају. По налогу санитарне инспекције, те две групе смо затворили због влаге, а децу смо пребацили у друге радне собе истог вртића. Пошто финансијским планом нисмо предвидели адаптацију вртића за ову годину, покренули смо процедуру преусмеравања средстава, свесни ситуације, хтели смо да радове изведемо у јулу и августу када је смањен број деце, али је град крајем јуна, оштетио кров и то је прекинуло читавј поступак јавне набавке – тврди Живковићка, додајући да су се поново обратили оснивачу и да је по хитном поступку донета одлука о изради предмера и предрачуна за промену крова.  – Пре неколико дана Градско веће донело је закључак да се средства преусмере на санацију крова. Дирекција је урадила предмер и предрачун и овај документје усвојен на Управном одбору. Ових дана ће се наћи и на Градском већу, следеће недеље покренућемо хитан поступак јавне набавке и ја се надам да ћемо у наредних недељу дана већ добити извођача за промену крова. Радови на крову, верује директорка, биће завршени за десетак дана, а реновирање вртића, за шта већ постоји потребна документација, за два месеца.

 

– Ми стварно нисмо криви за то што се десило. То је стари, монтажни објекат коме роктрајања истиче. Родитељима понудили три вртићаи могућност да деца буду у истом вртићу, па чак и у истој групи. Видим да се буне, да им је далеко. Јесте тачно да су деца тренутно смештена у лошијим условима, али мислим да је паметније да дете буде у безбедној просторији, па иако је мало гужва, него да буду у просторији где је влага или где постоји опасност да се уруши кров.

 

Живковићка очекује да ће им оснивач помоћи у обезбеђењу средстава од око 5 милиона динара, колико ће коштати радови.

 

Проблеми са смештајем, међутим, нису једини који муче родитеље. Забринути су и за квалитет хранеу вртићима. Недавно је, по њиховим речима, испоручено млеко сумњивог мириса. – Тачно је да је млеко, то је млеко у праху, имало другачији мирис, али није било покварено. Завод за јавно здравље је узео узорке и утврдио да је са млеком све у реду – тврди директорка. У Заводу за јавно здравље такође тврде да је и квалитет и количина хране која се испоручује вртићима из кухиње Пионир задовољавајући и да резултати њихових анализа не одступају од оних из ранијих година.