Чврст корак са науком

Значајни резултати из области нуклеарне спектроскопије.Акцелератор честица огроман пројекат

 

Награда „Др Зоран Ђинђић” у области научних достигнућа за 2009. годину уручена је др Душану Мрђи, председнику Астрономског друштва Нови Сад и доценту на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Овај научник био је предавач на трибини „ЦЕРН – пред разрешењем мистерије универзума”, одржаној у Градској библиотеци 22. јануара.

 

Према његовим речима за циљ никада није зацртавао награде, али „разумно је да ласкаво признање прија”.

 

– Морам рећи да награде долазе као резултат научноистраживачког рада и представљају велики мотив за будући рад. Част је бити носилац овог признања, али ћу се такође потрудити да напредујем и да одржим чврст корак с науком који сам досад имао. Признању се нисам надао, иако сам, како се година ближила крају, претпостављао да ћу бити један од кандидата – уз осмех прича Мрђа.

 

Он подсећа на то да се досад највише бавио нискофонском гама спектрометријом. Реч је о области експерименталне физике која проучава ретке нуклеарне процесе.

 

– Нормално је да ће и у наредном периоду та област бити окосница мог истраживачког рада. Поред тога, очекујем наставак пројекта који финансира Европска унија. У наредних пет година у истраживања треба да буде укључена и наша катедра за нуклеарну физику, департмана у Новом Саду, па бисмо тако могли да више допринесемо подземним експериментима ради трагања за честицама тамне материје – објашњава овај тридесеттрогодишњи научник.

 

Један од занимљивијих предмета његових истраживања јесте и актуелно испитивање на великом акцелератору честица у ЦЕРН-у. Иако није непосредно укључен у експерименте у Женеви, наш научник је имао прилику да буде у контакту с истраживачима који раде на овом гигантском пројекту. Мрђа каже:

 

– У октобру прошле године извршени су први судари честица, на енергијама нижим од максималних. Након неочекиваних техничких проблема, који су већ санирани, сматрам да ће у првој половини године бити остварени судари честица с највишим енергијама.

 

Човечанство нестрпљиво очекује проналазак честице Хигсов бозон. Интересантно је и да је могуће очекивати појаву минијатурних црних рупа, које се толико помињу у медијима. Наш саговорник наводи да су најновији прорачуни показали да ће оне „испарити” пре него што постигну ширење.

 

– Постоји велика нада да ће овим експериментом бити пронађен Хигсов бозон, за који многи тврде да би био кључни резултат овог истраживања. Вероватно је да ће се појавити нови елементи у овом пројекту, који ће, као што је физика досад показивала, довести до усмеравања науке у одређеном смеру. Када говоримо о црним рупама, оне се заиста могу појавити, али ће највероватније нестати пре него што би успеле да привуку веће количине материје у себе – разјашњава недоумице др Душан Мрђа.

 

С обзиром на то да је реч о заиста великој количини података који ће у току рада акцелератора честица бити добијени, не може се са сигурношћу предвидети колико дуго ће њихова обрада трајати.

 

– Највећа тешкоћа за научнике представља управо овај сегмент пројекта. Од неколико милијарди догађаја који ће тада бити детектовани, већина ће бити незанимљива, па научницима припада незахвалан задатак филтрације најбитнијих дешавања. Анализа података се може мерити месецима, па и годинама, мада је то тешко прогнозирати – уз задршку наводи Мрђа.

 

Додао је да је могуће да ће следећих месеци долазити у наш град, јер има добру сарадњу с Астрономским друштвом „Милутин Миланковић”. Остаје нам да се надамо новим предавањима и да истраживачу из Новог Сада пожелимо успех у даљем раду.

 

Досад је др Душан Мрђа показао да је и у нашој земљи могућа реализација захтевних научних истраживања, али и наговестио да Србија има велики истраживачки потенцијал у области физике.