Хелена Рајковић – Пожаревачка гимназија – изазов даровитости

Хелена Рајковић је рођена у Пожаревцу 2. фебруара 1995. године и сада је ученик четвртог разреда друштвено-језичког смера у Пожаревачкој гимназији. Посебно је интересују језици, друштвене науке и уметност. Ове године учествовала је на Српској олимпијади филозофије, у изради наградних темата и имала је самосталну изложбу ликовних радова.

 

Током школовања у Пожаревачкој гимназији има континуирано одличан успех. Лако и брзо учи садржаје који су сфери њених интересовања. Говори енглески и немачки, добро познаје латински и разуме шпански језик.

 

Највише воли да учи сама. „Индивидуално учење ми омогућава лакше савладавање градива, посебно увече када сунце залази“, каже Хелена. На питање како воли да учи одговара: „Кроз практичан рад и примену теорије на реално и конкретно“. Хелена воли расправе, уживо или путем интернета, не устручава се да се аргументовано супротстави и изнесе своје мишљење, али нема много прилика да разговара са вршњацима о областима које је интересују.„Углавном причамо о површним, свакодневним стварима и актуелним, силом неприлика наметнутим темама“.

 

Иако је не привлаче математика, информатика и физика, одушевљавају је садржаји нуклеарне физике. Када је наставница биологије најавила да ће се градиво у Хеленином одељењу радити у мањем обиму него код математичара (зато што је у питању друштвено-језички смер) Хелена је збуњено питала: зашто? „После тога сам у том одељењу радила више него у осталим одељењима друштвено-језичког смера“, каже наставница биологије, Александра Момичиловић.

 

Има широка интересовања за културу, развој цивилизације, психологију, антропологију, онтологију, астрономију и уметност. Воли да чита литературу руског реализама, посебно Достојевског за кога тврди да је најбољи класични аутор. Што се тиче савремене литературе радо чита књиге Милорада Павића и Марка Шелића Марчела. Воли и индијску поезију, да слуша музику, дружи се и излази. Привлачи је хорско певање и фотографисање људи у урбаним градовима.

 

Учествовала је на предавањима, семинарима, такмичењима – српски, биологија, ликовно, филозофија. Певала је у хору „Лазарице“. Ван школе је активна у Удружењу „Оснаживачки центар 24“ и Црквеном хору „Браничево“.

 

Хелена сматра да други од ње могу да уче како бити истрајан пред проблемима у потрази за решењем. Верује да добро процењује људе на основу малог броја података. Жели да се бави стварима које ће је испуњавати и чинити срећном и сматра да су таква занимања наставница или библиотекарка. У сваком случају, независно од тога где ће и шта радити, бавиће се лепим уметностима.