Уручене награде малим иноваторима ОШ “Драгомир Марковић”

За самостални радСоларни колектор”, у оквиру конкурса о обновљивим изворима енергије који је расписао Фанцуски институт, ученици крушевачке школе освојили су награду у конкуренцији 20 основних, 4 средње техничке школе и две гимназије из Србије и Републике Српске. Признања су им уручена на отварању изложбеЕнергија за одрживи свет

 

Поводом француско-српског месеца науке у Француском институту у Србији, у Београду је организована је изложба на тему „Енергије за одрживи свет“ . Била је то и прилика да Професор Стеван Јокић, оснивач програма „Рука у тесту“ у Србији, уручи је признања учесницима конкурса о обновљивим изворима енергије под називом: „Обновите своју енергију“ расписаног од стране „Француског  института“ у Београду.  У име тима ОШ “Драгомир Марковић” који је реализовао овај пројекат дипломе су примили ученици Филип Бићанин и Михајло Крсмановић, њихова менторка Гордана Настић и Саша Јевтић, ментор и директор школе. Као представница Града, свечаности је присуствовала и Драгана Милићевић, помоћница градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику.

 

У уводном излагању, Жан-Лик Гоестер, директор Француског института и саветник за културу Француске амбасаде нагласио је значај очувања животне средине у контексту нарушеног еко-система услед повећане потребе за енергијом и сталне тежње народа да достигну високи ниво технолошког развоја, на рачун прекомерне експлоатације природних ресурса. Последице које из овог произилазе, глобалне климатске промене, сукоби и стварање неједнакости у свету упућују да се мора заузети нова стратегија, где доминантну улогу треба да обезбеди научни приступ у обезбеђивању трајних и чистих извора енергије.

 

Према речима Виржини Манфрони, аташеа за научну сарадњу Француског института у Србији, ова изложба један од напора који се улаже да се промени свест везана за коришћење обновљивих извора енергије, да се охрабре аутори да презентују нове идеје за побољшавање енергетске ефикасности у индустријализованим земљама.

 

Захваљујући ангажовању председнице Удружења српско – француског пријатељства УНИОН, Шантал Милошевић, на овом скупу договорено је и унапређење сарадње крушевачког Центра за стручно усавршавање и Француског института. У разговору са аташеом за културу Амбасаде Француске Фабрис Птоом и Шарлен Жув, координаторком пројеката при Универзитету у Београду договорен је план активности везан за пројекат у оквиру кога ће у децембру бити реализована изложба „Вода у срцу науке“ у Центру за стручно усавршавање, емитован филм „Жеђ света“, аутора Јан-Артиса Бертрана, и реализоване интерактивне радионице „Вода и климатске промене“.