СТИГЛА ОПРЕМА ЗА МАЛЕ ПРЕДУЗЕТНИКЕ

Преко хуманитарне организације Хелп, Шведска агенција за међународни развој, СИДА, поделила опрему за 20 будућих предузетника.

У оквиру пројекта „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва, са фокусом на Ромкиње“ хуманитарна организација Хелп поделила је опрему за рад за 20 будућих малих предузетника.

Хелпов пројекат био је усмерен на мотивисање угрожених заједница, директно отварање нових радних места путем доделе новчане помоћи за набавку опреме и организовања пословних и стручних обука и образовања. Потенцијални корисници могли су да конкуришу за новчану подршку у износу од 1.500 до 2.400 евра уз обавезу да региструју своју делатност, похађају обуке, обаве друштвено користан рад и да учествују са 5 или 10% у вредности набављене опреме.POLIMLJE 2015-10-02 (2)-1024x415

Био је намењен, пре свега за самозапошљавање 10 Рома и исто толико других лица али је за пројекат аплицирало њих 6 па је остало више простора за остала лица са евиденције Нациобналне службе запошљавања.

„Пројекат већ даје своје резултате јер је већ 6 корисника регистровало своју фирму и престало да буде на евиденцији Националне службе запошљавања. Опрему за коју су аплицирали добило је још 14 лица који су одлучили да се запосле у области пољопривреде, занатства и услуга, па су међу онима који су добили опрему и један аутомеханичар, аутолимар, монтер теретних лифтова, фризер и стоматолог“, каже Елдин Јејна, члан Општинског већа задужен за област социјалне политике.

Сви су добили алате и опрему неопходне за почетак послова за које су се одлучили и која ће им и те како помоћи у будућем раду или чак проширењу послова.

Шведска организација за међународни развој СИДА, која је носилац пројекта у сарадњи са локалном самоуправом, обезбедила је за 10 корисника средства за набавку опреме за рад у водини од око 1500 и исто толико у износу од по 2500 евра.

Према речима Елдина Јејине, пошто неки корисници нису до пуног износа искористили своје квоте за доделу грантова, створила се могућност за уштеде новца а самим тим и за самозапошљавање још два до три лица са евиденције Националне службе који су такође аплицирали за средства СИДЕ и учествовали у пројекту али нису прошли строгу селекцију.

Ово је иначе, Хелпов трећи пројектни циклус подршке самозапошљавању у Пријепољу тако да је до сада овакву помоћ добио 71 корисник а укупна вредност донације за ову општину износи 77.660 евра.

 М. Ц.