Спектакуларни полазак крушевачког Јованче на „Пут око света“

Премијерно извођење чувеног комада Бранислава Нушића прошлог викенда у крушевачком позоришту потврдило је очекивања да је реч о прворазредном  позоришном догађају пред којим једуго путовањепозоришним сценама Србије 

 

Редитељски потпис Југа Радивојевића, Милорад Мандић Манда у насловној и Љиљана Стјепановић у улози Јулишке и одличан крушевачки ансамбл предвођен Милијом Вуковићем у улози човека с ногом, наговештавали су оно што су прва три извођења „Пута око света“ у Крушевачком позоришту и показала – да је реч о представи коју ће публика дуго волети, а критика хвалити или, како на недавној конференцији за новинаре рече Бранислав Недић, управник Крушевачког позоришта, о представи „која ће неколико наредних сезона представљати репер у позоришном животу Србије“.

 

„Пут око света“ је, оценио је тада Недић, најамбициознији пројекат Крушевачког позоришта у последњих двадесетак година, а иза бројног глумачког ансамбла, укључујући и гостујуће глумце, је изузетно напоран двомесечни рад.

 

– Реч је о ансамбл представи у којој је за 81 улогу ангажован 21 глумац, а прве реакције публике показале су да смо одабрали прави пут – рекао је Недић и додао да је било изузетно задовољство сарађивати по први пут са Југом Радивојевићем и двоје гостујућих глумаца.

 

– Посебно сам задовољан и и чињеницом да је у представу укључен читав ансамбл Крушевачког позоришта који је показао да може равноправно да се „носи“ са таквим глумачким величинама. Мислим да је Крушевац и на тај начин показао да јесте једна од престоница позоришта – оценио је Недић.

 

Југ Радивојевић је постављање „Пута око света“ на позоришну сцену назвао „великом победом у тешким временима у којима се пројекти у култури тешко финансирају“ и оценио да је то можда најзахтевнији пројекат у српском позоришту данас.

 

Према његовим речима, несвакидашњи интензитет рада на представи која је имала 60 проба карактерисала је „фантастична атмосфера, без иједног инцидента“, а улогом Јованче Мицића Милорад Мандић Манда је „дефинитивно стао у ред наших највећих комичара, почевши од Чкаље и Мије, преко Зорана Радмиловића, до Николе Симића и Ланета Гутовића“.

 

Улога Јованче Мицића у Крушевачкој представи је, како је новинарима открио главни глумац, први Мандин „излет“ ван београдских позоришта.

 

– Нисам ни сањао да ћу наићи на овакав ансамбл, пријем и енергију. Чини ми се да смо захваљујући чврстом редитељском концепту, одличним сарадницима и тимском раду, мирно дочекали премијеру и показали зашто је ово јединствен пројекат у Србији – закључио је Манда који је претпремијеру играо, како је сам потврдио, под температуром од близу 40 степени.

 

Врло необичан избор Љиљане Стјепановић да, као своју прву „пензионерску“ улогу игра заводљиву Јулишку која је до сада увек поверавана младим глумицама, показао је и изузетну редитељску визију и њену глумачку величину, а сама Љиљана је изјавила да је гостовање у Крушевачком позоришту уз Манду кога је назвала „чудом од глумца“, учинило посебно срећном.

 

– Толико љубави, доброте и креативног рада нисам скоро срела у каријери – поручила је.

 

Драматург представе, Спасоје Ж. Миловановић, изнео је, као куриозитет, податке да се крушевачки „Пут око света“ догађа у време неколико јубилеја везаних за овај комад. Ове године, наиме, навршава се 100 година од настанка текста, наредне ће бити стота годишњица од његове праизведбе у Српском краљевском позоришту у Београду где је од 2011. до 2014. доживела чак 36 извођења и тиме постала најигранија представа тог доба, а догодине се навршава и 55 година од првог извођења представе у Крушевачком позоришту.

 

Миловановић је у шали додао да овом представом и Манда обележава 50. рођендан, Љиљана Стјепановић и Тома Трифуновић одлазак у пензију и 40 година глумачког стажа, те да су сви они у својој каријери играли неку од улога у ранијим позоришним поставкама „Пута око света“, укључујући и редитеља.

 

Сценографију која је за овај комад захтевала нарочито мајсторство радио је Александар Денић, костимограф је Јелена Стокућа, кореограф Петар Пјер Рајковић, а лектор Радован Кнежевић.

 

„Пут око света“, по Недићевим речима, коштао је око 4,5 милиона динара и то је до сада најскупља представа Крушевачког позоришта. Рађен је у копродукцији са „Данима комедије“ у Јагодини која обезбеђује трећину средстава, и њиме ће наредне године бити отворен јубиларни 40. Фестивал „Дани комедије“ у родном граду главног јунака комада.

 

Вечерас је на програму прва реприза за коју су, као и за претходна извођења, улазнице већ одавно распродате, а наредно извођење планирано је за 18. новембар. Дан касније, 19. новембра, представа ће премијерно бити играна пред публиком у Јагодини, а београдска премијера „Пута око света“ заказана је за 27. новембар.