Скрининг – корак испред болести

У Србији, смртност од рака дојке, грлића материце и дебелог црева прелази просек у Европи и има значајан удео у укупној стопи смртности од малигних болести

 

Пројектом “ Скрининг – корак испред болести“, чланице Пословног удружења асоцијације независних локалних медија “Локал прес“  подржaвају  Национални програм за борбу против рака Републике Србије и пратеће стратегије. Министарство здравља Републике Србије  током јесени 2013. године  покренуло  је низ активности у борби против рака и превенцији малигних болести, и као један од приоритета дефинисано је покретање Организованих програма скрининга рака дојке, грлића материце, дебелог црева и ректума у Србији.  Подршка реализацији ових  циљева и задатака обезбеђује се кроз институције система, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, мрежу института и завода за јавно здравље у Србији, здравствених установа (домови здравља, болнице), па су и локални медији, чланице Пословног удружења “Локал прес“ , уз свесрдну помоћ Канцеларије за скриниг желели да дају свој допринос постизању што бољих резултата у локалним срединама.

 

Шта је скрининг?

 

Скрининг подразумева организовану примену прегледа или тестова код особа без симптома у циљу што ранијег откривања могуће болести. Циљ организовања скрининга је смањење смртности од појединих болести на територији обухваћеној програмом. Уколико се болест открије раније утолико су и резултати лечења ефикаснији. Код великог броја малигних болести од значаја у процесу постављања дијагнозе и лечења је степен узнапредовања болести.

 

Број спасених живота у једној години могао би се мерити хиљадама. Рана дијагноза и лечење рака грлића материце, дојке и дебелог црева могу имати значајан утицај на смањење укупног морталитета од малигних болести и на боље здравље становништва Србије.

 

Током 2012. и 2013. године у оквиру пројекта Подршка увођењу Националног програма за рано откривање рака у Србији, вршена је едукација здравствених радника и донација опреме као подршка увођењу скрининга рака. Упрово то су били критеријуми за избор домова здравља који ће започети процес скрининга у Србији.

Током 2013. године започет је скрининг рака дојке, грлића материце и дебелог црева у 35 домова здравља у 29 средина у Србији.

 

За скрининг рака дојке предвиђени су следећи градови : Београд, Лазаревац, Нови Београд, Суботица, Сента, Панчево, Нови Сад, Ваљево, Крагујевац и Ниш.

 

Скрининг грлића материце ће се обављати у : Београду, Новом Саду, Сремској Митровици, Пожаревцу, Крушевцу, Трстенику, Крагујевцу и Нишу.

 

У 20 домова здравља у 16 средина обавиће се скрининг дебелог црева: у Београду, Суботици, Сечњу, Новом Бечеју, Пожаревцу, Пожеги, Косјерићу, Крагујевцу, Книћу, Тополи, Нишу, Лебану,Лесковацу, Власотинцу, Медвеђи и Земуну.

 

Координацију спровођења скрининга спроводи Канцеларија за скрининг рака при Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

 

Зашто скрининг

 

Сврха скрининга јесте смањивање смртности, али и побољшање квалитета живота оболеле особе откривањем промена у раном стадијуму, када је лечење ефикасније, а трошкови лечења неупоредиво нижи.

 

Број спасених живота у једној години могао би се мерити хиљадама. Рана дијагноза и лечење рака грлића материце, дојке и дебелог црева могу имати значајан утицај на смањење укупног морталитета од малигних болести и на боље здравље становништва Србије.

 

Статистике у Србији показују да број новооткривених пацијенткиња са раком грлића материце прелази 1700-1800 случајева годишње. Последњи стандардизовани подаци о смртности  показују стопу од 9,98 на 100 000 становника што Србију рангира на треће односно четврто место по смртности међу европским земљама. Преко две трећине нових случајева рака грлића материце открива се тек у инвазивној фази, када је прогноза битно лошија. Рак  дојке чини 30% свих новооткривених случајева рака и по учесталости је трећи узрочник смрти међу женама изнад 45 година старости. Открива се код сваке дванаесте жене у Србији и сваке године преко 1300 жена у Србији умире од њега. Стопа смртности од малигних болести дебелог црева (укључујући и ректум) прелази просек ЕУ за 15% код мушкараца, а за 19% код жена. Карциноми дебелог црева узрокују смрт 2400 људи годишње и на другом су месту као узрочник смрти од малигних болести код оба пола.  Број новоотктивених случајева је око 3800 годишње.

 

Сви ови подаци  указују на неопходност превенције и потребу скрининга у Србији као организованог система за рано откривање рака  и потенцијалну здравствену корист за грађане Србије.