Сенка Радовић – Пожаревачка гимназија – изазов даровитости

Сенка Радовић је рођена у Пожаревцу 1. марта 1995. године и сада је ученик четвртог разреда природно – математичког смера у Пожаревачкој гимназији. Њена посебност је ликовно стваралаштво. Ове године у школи је организована самостална изложба њених радова.

 

Свој дар за ликовно стваралаштво Сенка је несебично испољила у Пожаревачкој гимназији организујући изложбе својих радова, учешћем у раду ликовне колоније и израдом оригиналних сценарија за школске приредбе. За Сенку њени другови, ученици четвртог пет, кажу да свој невероватан уметнички таленат изражава кроз ликовне радове различитих садржаја, применом различитих техника и на опште задовољство свих који су били у могућности да то виде. Сама за себе каже да је цртање и сликање за њу вид опуштања, јединствен начин да спонтано искаже и преточи у слику расположења, искуства и тренутна интересовања. Посебно је занима калиграфија /уметност лепог писања/. За успешне ликовне радове добијала је награде на окружном нивоу.

 

Родитељи је описују као „озбиљну, одговорну и упорну, са јасно дефинисаним циљевима у животу и амбицијом да реализује оно што је себи зацртала. Вишеструко надарена. Дете јаког карактера, дубоко емотивна, али непоколебљива. Од малих ногу је због урођене радозналости испољавала изражену склоност ка усвајању нових знања из различитих области.“

Обавезни наставни програм савладава самосталним учењем. Посебно је стимулишу „самостални пројекти из било које области и подстицање индивидуалности“. За проширивање знања користи породичну библиотеку и интернет уз несебичну подршку родитеља. Брзо и лако учи друштвене предмете, посебно историју, српски језик и стране језике. Говори енглески и немачки језик. Учествовала је на такмичењима из енглеског језика. Од природних наука је посебно наклоњена хемији и биологији.

 

„Пријају јој похвале, али не уме да одреагује на њих.“ Неуспех је демотивише, на кратко време. Мотивише је доживљај изазова, при чему реагује спремношћу да реши сваку препреку.

 

Воли да чита савремену литературу. Посебно је заинтересована за дела Борислава Пекића, Џорџа Орвела и Хермана Хесеа. Личности из области сликарства, чија су остварења оставила утисак на њу су: Салвадор Дали, Албрехт Дирер, Хијеронимус Бош и Енди Ворхол. Заинтересована је и за филмску уметност при чему нарочито цени Финчерове, Тарантинове и Кјубрикове филмове.

 

Себе види као особу која ће успети да се преко студија архитектуре оствари у животу.