Савет за штампу са судијама и тужиоцима у Лозници

Представници Савета за штампу и Пословног удружења „Локал прес“, које је један од оснивача Савета, 11. октобра у Лозници поделили су са судијама и тужиоцима из овог дела Србије искуства из двогодишње праксе Комисије за жалбе Савета за штампу.

Трећем од шест семинара који ће у току ове године бити одржани у свим крајевима Србије, под називом “Савет за штампу и правосуђе: Партнерство за највише стандарде у новинарству“, присуствовале су судије и тужиоци из основних и виших судова и тужилаштава из Лознице, Шапца и Ваљева, као и новинари локалних медија из ова три града.

О раду Савета за штампу и његове Комисије за жалбе говорили су Дејан Миладиновић, члан УО Савета и председник УО „Локал преса“ и председавајући Комисије за жалбе Зоран Ивошевић. Професор Ивошевић је, између осталог, говорио о разлици у начину рада и пракси судова који суде  по законима и Савета који одлучује о поштовању Кодекса новинара Србије. Он је посебно указао на да се све чешће дешава да они који се сматрају оштећеним писањем медија не траже исправку него одмах иду на суд да би оставарили материјалну надокнаду и да би судије, када одлучују о надокнади за душевну бол, требало да узму у обзир и то да ли је та особа  претходно од редакције тражила да објави исправку информације која јој је нанела штету.

Заменик председавајућег Комисије за жалбе Стојан Марковић судије и тужиоце упознао је са најинтересантнијм случајевима о којима је Комисија до сада одлучивала и посебно истакао пример апатинског недељника „Нови глас комуне“ који је сам тражио да се Савет изјасни о томе да ли су прекршили Кодекс у случају за који их је Апелациони суд у Новом Саду осудио да плате драконску казну од милион динара. Комисија за жалбе је одлучила да је текст написан у складу са Кодексом новинара Србије. Адвокат „Локал преса Драган Лазаревић“ указао је на неуједначену праксу судова када одлучују о споровима који се воде против медија, као и на то да се повремено дешава да и саме судије туже, обично локалне, медије.

 

Судије и тужиоци су у току дебате подржали рад оваквог саморегулаторног тела, наводећи неке од примера из своје праксе. Они су истакли да са новинарима углавном добро сарађују, да у локалним медијима из њихових градова није било озбиљнијих случајева кршења ни Кодекса ни закона, али да је ситнијих пропуста било и на једној и на другој страни. Заједничка оцена свих учесника била је да се однос између новинара и представника правосуђа поправља, а да су овакви сусрети добра прилика да размене искуства и разговарају о својим грешкама.

Семинар је организован у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији и уз финансијску подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Београду. Оваки семинари већ су одржани у Нишу и на Златибору, а до краја године ће бити органозовани и у Крагујевцу, Новом Саду и Београду.

 

(Преузето са сајта Савета за штампу.)