Редовни прегледи спашавају живот

Одласком код гинеколога једном годишње може се открити промена када још увек није у малигној фази и када ће се урадити конизација, што је најмања могућа интервенција након које је репродуктивна способност жене у потпуности очувана. Зато су редовни прегледи од изузетног значаја – каже др Верица Костић Мушкиња, начелница Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Сремска Митровица

 

Дом здравља Сремска Митровица заједно са митровачким Заводом за јавно здравље учествује у промоцији Националног програма скрининга карцинома грлића материце.

 

Како каже др Верица Костић Мушкиња, начелница Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Сремска Митровица, ова врста карцинома, заједно са карциономом дојке убраја се у две најчешће врсте гинеколошких болести које оптерећују популацију жена у Србији.

 

– Скрининг на откривање карционома грлића материце ми радимо одавно и већ годинама позивамо жене на такве врсте прегледа. Према постојећем правилнику јасно је дефинисано колико често и којим категоријама жена се узимају Папаниколау брисеви, што је за жену потпуно безболна метода где ми на основу прегледа тог бриса можемо да проценимо да ли су неке ћелије већ измењене. Нешто што је сасвим поуздано, утврђено и потврђено јесте да свакој промени и карционому на грлићу материце претходи инфекција хуманим папилома вирусом и то не свим врстама тих вируса него само са онима који имају изразито велики онколошки потенцијал, односно изузетно велики потенцијал да својим присуством у ћелијама грлића материце временом доведу до стварања карциома. Оно што наше пацијенткиње и припаднице женске популације треба да знају јесте да је тој вирусној инфекцији у грлићу или на његовој површини потребно време да би се из потврђене вирусне инфекције развила најпре премалигна промена, а затим да би се развио и инвазивни карционом. Зато ми апелујемо на пацијенткиње да се одазову позивима које ми упућујемо на адресу или да и без позива самоиницијативно дођу на превентивни преглед, уколико нису биле код свог гинеколога годину дана. Током ове године ми смо узели и погледали неколико хиљада Папаниколау брисева. Након узетог бриса, уколико се нађу неке промене, вршимо колпоскопију. То је такође безболна метода за жену, јер је реч о прегледу грлића материце под увеличањем, што све жене могу да обаве на примарном нивоу здравствене заштите жена, значи у Служби за здравствену заштиту жена. Само уколико се нађу неке патолошке промене или промене које су сумњиве, такве пацијенткиње се упућују даље на виши ниво здравствене заштите, односно на Гинеколошко одељење Опште болнице Сремска Митровица – каже др Верица Костић Мушкиња, начелница Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Сремска Митровица.

 

Према њеним речима, карцином на грлићу материце спада у карциоме који се веома лако могу открити. Редовним одласком код гинеколога може се открити промена када она још увек није у малигној фази и када ће се завршити конизацијом, што је најмања могућа интервенција на грлићу након које је репродуктивна способност жене у потпуности очувана. Зато су редовни одласци на прегледе веома важни за сваку жену. Довољно је да то буде једном годишње, а уколико су два претходна Папаниколау теста била узастопно добра, није потребно да се он узима сваке године, него – по процени гинеколога – то је довољно да се ради једном у три године.

 

Како каже начелница, у сарадњи са Заводом за јавно здравље Сремска Митровица, Служба за здравствену заштиту жена Дома здравља Сремска Митровица је у потпуности и кадровски и опремом оспособљена за спровођење програма раног откривања рака грлића материце као јавно здравственог проблема, не само Града Сремска Митровица, него и целе Републике.