Рак је излечива болест – превенција најважнија

Савет за родну равноправност, испред Скупштине града Пожаревца, организовао је прошле недеље предавање на тему превенција рака грлића материце и дојке, а у центру града био је постављен штанд на коме се делио штампани материјал са истом темом.

 

Председница Савета за родну равноправност, Драгана Петковић је, отварајући трибину, одржану у малој сали Центра за културу, захвалила свима који су помогли одржавање овог скупа, а то су Скупштина града, са председником Банетом Спасовићем, Дом здравља, Завод за јавно здравље, Центар за културу, Туристичка организација града Пожаревца. Она је подсетила да је октобар месец борбе против рака, а 24.октобар је светски Дан борбе против рака и нагласила да се на овоме неће стати, већ ће и убудуће бити одржаване трибине, на којима ће се говорити о овој опакој, као и другим болестима, јер само уз добру едукацију и сталне контроле може доћи до смањења броја оболелих. – И сама сам прошла кроз пакао који ова болест доноси са собом, али се нисам предала, већ сам, као што видите, после осам година од операције, и даље здрава и насмејана и баш због тога мислим да сви морамо више да водимо рачуна о себи и свом здрављу. Сложићете се мном, деведесет одсто нас оде код лекара само кад заболи. Много тога зависи од нас и од нашег приступа лечењу, зато морамо да се удружимо и подржавамо једни друге, рекла је измећу осталог Петковић.

 

Заменик градоначелника Пожаревца, Миодраг Степановић поздравио је присутне и изјавио да је у плану формирање Савета за здравство у оквиру Градске управе и дао обећање да ће локална самоуправа, колико год то буде било могуће, улагати средства у примарну здравствену заштиту, као и у секундарну, односно у Општу болницу Пожаревац. – Превентива је основ свега, па самим тим и у борби против карцинома, који је опака болест, а где се ми, као град, по статистици, налазимо негде у средини у држави, а као земља спадамо у онај ред земаља који је доста захваћен карциномом, рекао је он и позвао све присутне из публике да се укључе у расправу након предаваља.

 

Директор Дома здравља Пожаревац, Милош Самарџић, такође се обратио скупу, захваливши се на почетку свима који су помогли њено одржавање. – У борбу против ове опаке болести убрзано се укључују сви фактори заштите. Циљ нам је да превентивом утичемо на смањење обима ове болести и оздрављењу популације у Србији. Код нас постоји служба скрининга карцинома дојке и грлића материце и овом приликом желим да кажем да ће се Дом здравља укључивати у овакве акције све више.

 

О превенцији рака глића материце говорила је др Весна Лакић која је на самом почетку истакла да је циљ промоција сазнања о раном откривању ове болести и о начинима настанка. Како је Лакићева рекла у свом предавању, овај облик карцинома је на трећем месту у свету по смртности. У Браничевском округу, нагласила је она, велики је број појава рака грлића материце, а најчешће се канцер јавља између 35. и 50.године живота. Примера ради, у Финској је број оболелих 4,5 на 100 000 жена, у Србији је тај број око 27, док је у Браничевском округу у појединим периодима било и 45 оболелих жена.

 

Доктор Ненад Вељковић одржао је садржајно и разумљиво предавање о превенцији канцера дојке.

 

Након предавања уследила су питања публике.

 

Уз активности које су ор­ганизоване у оквиру Дана борбе против рака дељен је пропагандни материјал у коме је представљен део националног програма под називом „Србија против рака“ и који садржи основне информације о томе каква је болест у питању, коме се пацијент може обратити, како да се понаша у превенцији, односно колико често треба да одлази на редовне прегледе, што у основи јесте порука читаве акције, подржане од Министарства здравља Републике Србије, Института за јавно здравље Србије, Др Милан Јовановић Батут“, Европске уније и многих невладиних организација.