Првоборци и истомишљеници

После годину и по дана натезања, Градско веће (ГВ) прошле недеље је упутило решење Књижевној заједници „Борисав Станковић“ у коме стоји да су дужни да се у року од петнаест дана иселе из Прибојчићеве куће у којој бесправно бораве двадесет година

 

Пошто му је уручено решење, уредник КЗ Мирослав Цера МИХАИЛОВИЋ  је реаговао “ко опарен” сазвавши одмах конференцију за одабране новинаре  (“Врањске”, као ни дописнике београдских медија уредно не позива). У прилогу који је снимила екипа РТВ Врање, Михаиловић је изјавио како “КЗ, наравно, ову одлуку неће испоштовати” и додао да је о свему обавестио председника државе, ресорног министра и градске челнике (види оквир):

 

– Одлука је скандалозна и инспирисано од групице људи из градске власти – казао је Михаиловић.

 

Подсећања ради, ГВ је на својој седници одржаној још 26. априла једногласно донело одлуку о скидању КЗ са буџета, због тога што уредник МИХАИЛОВИЋ није подносио финанијске извештаје о пословању.

 

Напомињемо да је ову последњу, као и одлуку о скидању са буџета, једногласно донело ГВ, тело које је легитимно изабрано и у коме седе представници свих странака владајуће коалиције, уз “аминовање” Мирољуба Стојчића, градоначелника.

 

У решењу којим се налаже исељење КЗ из Прибојчићеве куће стоји да ће објекат,  једна од најстаријих кућа у Врању која  је под ингеренцијом града, бити намењен одржавању културних манифестација са различитим садржајима, те да је у складу са тим за даљи рад КЗ обезбеђен адекватан простор у Блоку пошта -банка, где се већ налазе просторије сличних удружења. Решење је потписао Игор Андонов, заменик градоначелника Врања.

 

Међутим, Михаиловић као да не хаје за све ово. Он је на конференцији показао писмо подршке са потписима писаца-истомишљеника којим се тражи да Књижевна заједница остане у Прибојчићевој кући. Показивао је и некакву петицију који су, наводно, потписивали грађани, али у њу нисмо имали увид.

 

Како је његово инсистирање да остане у кући, коју сматра својом приватном резиденцијом, већ попримило облик фарсе, реаговао је и Небојша ЉУБИЋ, начелник Градске управе:

 

– Михаиловић се на овај начин руга одлукама ГВ. Није логично да он више тамо борави,   јер КЗ више није на буџету а Михаиловић не прима плату од Града. По тој логици сва удружења имају право да добију по једну кућу и да их Град издржава! Надам се да ће испунити  одлуку која је донесена. Уколико то не учини, ми ћемо поступити по закону и иселити га. Надам се да до тога неће доћи – јасан је Љубић.