Помоћ за још 20 микро бизниса

Међу корисницима донације за самозапошљавање су 2 жене и 18 мушкараца од којих је 6 Рома. Од укупног броја потписаних уговора 8 је из области пољопривреде, 2 из занатске делатности и 10 из групе услужних делатности. 

 

Средином прошле седмице укупно 20 грађана Пријепоља  из категорије маргинализованих и угрожених група становништва, потписало је уговоре са немачком хуманитарном организацијом Хелп, о донацији опреме за самостално започињање микро и малих бизниса. Међу корисницима су 2 жене и 18 мушкараца од којих је 6 Рома. У структури потписаних уговора о помоћи у покретању властитог посла 8 је из области пољопривреде, 2 из занатске делатности и 10 из групе услужних делатности а према старосној структуру 55 одсто потписника је млађе од 35 година.

 

Потписивање уговора: Велика помоћ за микро бизнисРеч је о пројекту „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији“ који финансира  Шведска агенција за међународни развој Сида а суфинансирају локалне самоуправе осам градова  у Србији у којима се пројекат реализује. Ово је Хелпов трећи пројектни циклус подршке самозапошљавања у Пријепољу тако да је до сада овакву помоћ добио укупно 71 корисник а укупна вредност донације за нашу општину износи 77.660,00 евра.

 

Након потписивања уговора који су настали као логичан наставак обуке која се спроводила од децембра прошле година када је расписан конкурс,  Хелп ће одмах покренути процес набавке опреме коју су корисници навели као непоходну за започињање свог микро бизниса. „Корисници ће у међувремену бити у обавези да региструју своју делатност у складу са законодавством РС и обаве 10 – 15 часова друштвено корисног рада. У набавци опреме чија вредност се креће од 1500 до 2400 евра они ће учествовати са 5 и 10 одсто властитих средстава у зависности од вредности донације, рекао је Елдин Јејна, чан ОВ задужен за социјалну политику.

 

Циљ пројекта је интеграција маргинализованих Рома и других социјално угрожених група становништва, њихово мотивисање на самозапошљавање и активан приступ тржишту рада кроз радионице, обуке, грантове у опреми и на крају међусобно умрежавање.