Одакле је камен са Брача?

Критике опозиције због реконструкције Трга косовских јунака и Стадиона, од сумње у исправност тендера и висине трошкова до питања исправности приоритета не јењавају. Надлежни тврде да је све урађено по закону

 

Да ли је цена реконструкције Трга од око 250.000 евра скупља од реалне за више од око 100.000, а цена реконструкције Стадиона од 1,3 милиона за око пола милиона евра, да ли је тендерски поступак спроведен законито, да ли је при избору извођача радова фаворизована “Техноградња”, да ли је у доба кризе за Крушевац било приоритетно баш реконструисати Трг кад фирме пропадају, а радници остају без посла, зашто је нашем граду потребан стадион по стандардима УЕФА и ко ће на њему играти, где је завршио “камен са Брача” подигнут са Трга – нека су од питања која су, рекло би се уједињено, поставиле три опозиционе странке након што је министар за просторно планирање и заштиту животне средине, Оливер Дулић, отворио радове на ове две локације.

 

Либерално демократска партија, Српска радикална странка и Демократска странка Србије, изнеле су на конференцијама за новинаре исте бројке и процене, поставиле практично истоветна питања, изнеле истоветне сумње у стварне трошкове предвиђених радова и тражиле преиспитивање ове јавне набавке. Радикали су извели рачуницу да би овакав трг у Москви коштао 130.000 евра, проценили да је уклоњени “камен са Брача” вредан око 23.000 евра и најавили да су поднели кривичне пријаве против одговорних, ДСС је оценио да су “цене радова на ова два објекта непримерено више у односу на тржишне прилике” и да ће њихови стручњаци сачинити детаљну анализу трошкова, а сопствену експертску комисију која ће испитати детаље ових послова оформиће и напредњаци.

 

 Тендери су спроведени у потпуности у складу са законом о јавним набавкама и Владиним програмом помоћи грађевинској индустрији у условима светске економске кризе – категоричан је Александар Цветковић, директор Дирекције за ургбанизам и изградњу која је урадила пројекте и у име Града водила поступак јавне набавке.

 

 – Тендерска документрација је послата на 11 адреса и о свему постоји записник – каже Цветковић и позива опозиционе лидере да кажу конкретно у ком делу сматрају да је закон прекршен. – Најлакше је рећи да је нешто могло да буде јефтиније, али је право питање како се утврђује да је нешто прескупо. Коначну реч даје тржиште – наглашава Цветковић, додајући да се коначна вредност радова добија тек по онкончаној ситуацији, јер, према његовим речима, многе потребне радове приликом претходне процене није могуће предвидети.

 

О примедбама на број послова које је добила Техноградња, Цветковић каже да је фирмама са стране вероватно компликовано да изводе радове у Крушевцу, јер их довлачење механизације и бетонска база превише коштају.

 

 – У области нискоградње Крушевац има три предузећа која могу изводити овакве послове, а Техноградња је по свим параметрима најозбиљнија фирма, не само у граду већ и у Србији. Осим тога, није тачно да је Техноградња добила све тендере. Бар половину добиле су друге фирме – наводи он.

 

Најзанимљивија је, међутим прича о камену за који Цветковић каже да уопште није са Брача, већ да је својевремено допремљен из Новог Пазара.

 

 – Комисија је пописала камен и он је уредно палетиран у Јавном комуналном предузећу. Чак смо измерили и евидентирали и оне количине камена који је поломљен јер смо неочекивано на градилишту наишли на слој бетона од 10 центиметара за који су поједине плоче биле везане и у току уклањања бетона су се поломиле.

 

Цветковић још додаје да је камен тестиран, да је веома лошег квалитета, али позива све који критикују да „поведу стручњаке, прегледају камен и кажу где би волели да га примене“, а да је план Града да ускладиштених 1570 квадрата камена искористе за поправку платоа испред хотела «Рубин» и зграде Коцка.

 

Градоначелник Крушевца, Драган Јовановић, није желео да о примедбама опозиције разговара са новинарима, а власник “Техноградње”, Јанко Милетић је кратко рекао да је он посао добио регуларно на тендеру и да га „чаршијске приче не интересују“.