“Ноћни чувари” – стварни духови?

То што хале многих пропалих, а некада успешних предузећа, сада личе на сцене из хорор филмоваа искористио је суграђанин Марко Маринковић (22) и у једној од таквих фабрика, некадашњем предузећуЦепак”, снимио краткометражни филм тог жанра

 

Двојица ноћних чувара, један који је погинуо у Другом светском рату и други, настрадао за време бомбардовања1999. године, и те, као и сваке друге ноћи, бесконачно понављају оно што су радили као живи. Различитих су година и сукоб генерација и на ,,оном свету“ долази до изражаја. Све би било бесконачно, да у тај њихов простор, те ноћи, не улази двоје живих.

 

Прича је инспирисана данашњом ситуацијом у многим напуштеним фабрикама у Србији, које махом имају само чуваре. Они и даље долазе на посао иако нису плаћени више година, у нади да ће им држава вратити стари живот. Међутим, за државу су они само ,, духови – каже Марко Маринковић, аутор филма.

 

Објашњава да су напуштене фабрике одличан и скоро бесплатан простор за снимање хорор филмова, уз коментар да ретко ко од филмских стваралаца користи ту прилику те да би се у тим “сценографијама “, могло снимити много филмова, не само хорор већ и ратних, научно фантастичних и оних који говоре о претходној епохи.

 

Маринковић је иначе студент историје, а жеља му је да упише филмску режију. У међувремену је режирао један спот, а у току су припреме за снимање још два, који ће пратити објављивање два романа крушевачких аутора.

 

Иза себе има и хорор филм “Пали Анђео” који је до сада учествовао на Фестивали српске фантастике у Београду и ГерманyАфтерДарк фестивалу у Немачкој, прошле године.

 

“Ноћни чувари” би, најавио је аутор, требало да се појаве на неколико домаћих фестивала, од којих је за тај жанр најзначајнији поменути Фестивал српске филмске фантастике, током октобра, те на неколико европских и америчких фестивала намењених хорор филмовима.